Gaziantep’te Üniversite Mezunu Çok, Ara Eleman Yok: “Mesleki Eğitim İçin Üniversite Geç!”

Gaziantep’te Üniversite Mezunu Çok, Ara Eleman Yok: “Mesleki Eğitim İçin Üniversite Geç!”
Gaziantep’te eğitim ve sanayi dünyasının kesiştiği noktada önemli açıklamalarda bulunan Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Mütevelli Heyeti Başkanı Cemal Kalyoncu, iş dünyasının en büyük sorunlarından birine dikkat çekti:

“Üniversite mezunu çok ama ara eleman yok!” Kalyoncu, mesleki eğitimin çok geç başladığını vurgulayarak, ortaokuldan itibaren yönlendirme yapılması gerektiğini söyledi.

"Gençler Sadece Masa Başı İş İstiyor"

Gaziantep’te HKÜ’nün 11. mezuniyet töreni öncesi gazetecilerle bir araya gelen Cemal Kalyoncu, iş dünyasının içinden biri olarak sahadaki tabloyu şu sözlerle özetledi:

“Türkiye’de iş çok ama gençler masa başı iş istiyor. Sadece ara eleman değil, vasıfsız eleman bile bulmakta zorlanıyoruz. Mühendis, avukat çok ama sahada çalışacak, üretime katılacak nitelikli teknik eleman yok. Mesleki eğitim için üniversite artık çok geç.”

Kalyoncu, meslek eğitiminin teoriden ibaret kalmaması gerektiğini vurgulayarak, pratikle desteklenmeyen eğitimin hayata geçemediğini belirtti. “Tıp öğrencisi ameliyata giriyor, diğer bölümlerde de bu sistem yaygınlaşmalı,” dedi.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde Kalite ve Başarı Öne Çıkıyor

Cemal Kalyoncu, Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin 17 yılda 20 bine yakın mezun verdiğini hatırlatarak, kalite odaklı eğitim anlayışını şöyle anlattı:

  • 9 fakülte, 36 bölüm, 73 lisansüstü program.

  • Öğrenci memnuniyetinde Türkiye 3.’sü, mezun istihdamında ilk 10’da.

  • 4 öğrenciden 1’i tam burslu; genel bursluluk oranı %57.

HKÜ’nün Times Higher Education ve SCIMAGO gibi uluslararası endekslerde de akademik başarılarıyla öne çıktığını söyleyen Kalyoncu, “Ticari değil, topluma katkı sağlayan bir üniversiteyiz” mesajı verdi.

Gaziantep’te Yeşil ve Spor Dostu Üniversite: “Yeni Nesil Yerleşke”

Kalyoncu ayrıca üniversitenin çevre ve spor alanındaki yatırımlarına da dikkat çekti. 2024 GreenMetric verilerine göre HKÜ, Türkiye’deki vakıf üniversiteleri arasında 4., dünyada 217. sırada yer aldı. Kampüste:

  • Yerli güneş panelleriyle elektrik üretimi,

  • Sıfır Atık Belgesi,

  • 10 bine yakın fidan,

  • Bisiklet yolları ve golf sahası gibi çevreci ve alternatif spor alanları mevcut.


“Yönlendirme Ortaokulda Başlamalı”

Eğitim sistemine yönelik önerilerde de bulunan Kalyoncu, “Gençler ilgi ve yeteneğine göre ortaokuldan itibaren yönlendirilmeli” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı ile İstanbul Havalimanı'nda açılan Havacılık Lisesi ve Ankara’daki fabrika iş birliğini örnek göstererek, bu sistemin tarım ve inşaat gibi alanlara da yayılması gerektiğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.