GAÜN’lü akademisyenin projesine TÜBİTAK desteği

GAÜN’lü akademisyenin projesine TÜBİTAK desteği
GAÜN'lü akademisyen TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Cem Hasar’ın proje yürütücüsü olduğu “Yüksek Hassasiyetli Tahribatsız Mikrodalga Metamalzeme Sensörlerini Kullanarak Jeopolimer ve Çimento-Esaslı Yapılarda Alkali-Silika-Reaksiyonunun Tespiti ve Jeopolimer Yapılardaki Su Reaksiyon Mekanizmalarının İncelenmesi” başlıklı proje, Amiral Gemisi olarak nitelendirilen TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

Projeyle ilgili konuşan GAÜN Öğretim Üyesi ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Uğur Cem Hasar, proje hakkında bilgi vererek, projenin amacına değindi. Prof. Dr. Hasar, “Projenin amacı Alkali Silika Reaksiyonu miktarının belirlenmesini, jeopolimer yapılardaki su reaksiyon mekanizmalarının ve faz geçişlerinin analizini saha çalışmalarında kullanılabilir ve taşınabilir bir minyatür ölçüm sistemi ile gerçekleştirmektir. Betonda meydana gelen Alkali Silika Reaksiyonu genleşme ve çatlamalara meydana gelip yapının zayıflamasına neden olmaktadır. 6 şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde birçok yapı yıkılmış veya ağır hasar almıştır. Bu süreçte bilim insanları ve deprem uzmanları yapıların güçlendirilmesinin ve yapıların zayıflamasına neden olan reaksiyon ve çevre şartlarının azaltılmasının yapı güvenliği açısından çok kritik öneme sahip olduğunu belirtmişlerdir. Bu bağlamda, yürütülen bu projenin yapı güvenliği açısından kritik bir öneme sahip olduğu anlaşılmaktadır.” şeklinde konuştu.

Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Uğur Cem Hasar konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Projemizin toplumsal etkisi, çevre dostu yapı malzemeleri olan Jeopolimer malzemelerdeki temel su reaksiyonları aracılığıyla sürdürülebilir çevre ve depreme dayanım konusunda literatüre ve çevre güvenliği yüksek yapıların üretilmesine katkı sağlamaktır. Ayrıca proje bünyesinde SCI-E kapsamında indekslenen dergilerde 4 adet Q1 bilimsel makale yayımlanmış ve 1 adet Q1 bilimsel yayın da basılmak üzere kabul edilmiştir.”

Projede; Prof. Dr. Muharrem Karaaslan, Prof. Dr. Abdulkadir Çevik, Doç. Dr. Anıl Niş, Dr. Öğretim Üyesi Musa Bute, Hamdullah Öztürk, Hüseyin Korkmaz, Ahmet Taşdemir, Mehmet Akif Özkaya, Ali Tarık Özbey, Fayat Akıncı, Zeynep Meçan ve Rabia Sultan Hidayet yer alıyor.

Ülkemizin deprem bölgesinde yer alması ve toplumumuzun deprem ve yapı güvenliği konusunda bilgi sahibi olması açısından önemli bir yere sahip olan proje toplumun her kesimine hitap etmekte ve topluma açık bir şekilde yürütülüyot.

Proje hakkında detaylı bilgiyi almak için aşağıdaki linki tıklayınız. https://uch120m763.gantep.edu.tr

Kaynak : Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.