Gaziantep’in İslahiye ilçesinde bulunan Yesemek Açık Hava Müzesi, geçmişten günümüze ulaşan tarihi kalıntılarıyla ziyaretçilerine farklı bir deneyim sunuyor.
Geniş bir alana yayılan müze, yalnızca sergilenen eserleriyle değil, heykellerin üretildiği tarihi atölye alanıyla da dikkat çekiyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Yesemek, Gaziantep’in önemli kültür turizmi noktaları arasında bulunuyor.
Hititlerin taş ocağından tarihi heykel atölyesine
Yesemek’in en dikkat çekici özelliklerinden biri, geçmişte taşların çıkarıldığı ve işlendiği alanın günümüzde de görülebiliyor olması.
Müze görevlisi Ali Çiçek’in aktardığı bilgilere göre, bölgedeki taş ocağı Hititler döneminde keşfedildi. İşlenmeye elverişli taşların bulunmasıyla birlikte burada bir heykel atölyesi oluşturuldu.
Yaklaşık 1 kilometre yukarıdaki taş ocağı ile heykel atölyesi arasında kurulan bağ, ziyaretçilere eserlerin nasıl ortaya çıktığı konusunda da fikir veriyor.
Bahar ve sonbaharda ziyaretçi hareketliliği artıyor
Yesemek, yıl boyunca farklı şehirlerden ve ülkelerden gelen ziyaretçileri ağırlıyor. Ancak İslahiye’de yaz aylarında etkisini artıran sıcak hava, ziyaretçi sayısının dönemsel olarak düşmesine neden oluyor.
Müze görevlisi Ali Çiçek, özellikle nisan-mayıs ve eylül-ekim dönemlerinde Yesemek’in daha hareketli olduğunu belirtiyor.
Verilen bilgilere göre müze, geçen yıl aylık ortalama yaklaşık 5 bin ziyaretçiyi ağırladı.
Ziyaretçiler tarihi alandan memnun ayrılıyor
Yesemek’i ziyaret edenler de alandaki tarihi atmosferden duydukları memnuniyeti dile getiriyor.
Her yaz İslahiye’ye geldiklerini belirten Ahmet Yıldırım, ailesiyle birlikte Yesemek Açık Hava Müzesi’ni gezdiklerini ifade etti. Yıldırım, tarihi alanın herkes tarafından görülmesi gerektiğini söyledi.
Çocuk ziyaretçiler de Yesemek’e ilgi gösteriyor. Menekşe Miray Yıldırım ise bölgeyi merak ettiği için ailesiyle geldiğini belirterek müzeyi beğendiğini ifade etti.