Gaziantep'te Pencereler Açılamıyor! Fıstık biti (üvez zararlısı) Mahalleleri İşgal Etti

Gaziantep’te hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, fıstık biti (üvez zararlısı) popülasyonunda ciddi artışa yol açtı. Sıcak Hava Üvez Patlamasından dolayı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü seferberlikte

Gaziantep'te, vatandaşlardan gelen yoğun 'PENCERELERİ AÇAMIYORUZ' şikayetleri üzerine Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleriyle koordineli şekilde geniş kapsamlı ilaçlama seferberliği başlattı.
Ekipler, zararlının en yoğun görüldüğü alanlarda sabah ve akşam saatlerinde ilaçlama yaparak yayılımın önüne geçmeye çalışıyor.

Belediye yetkilileri, üreticilere şu uyarıda bulundu:

“Fıstık biti hızlı çoğalan bir zararlıdır. İlaçlama takviminin gecikmesi ağaçlara kalıcı zarar verebilir. Üreticilerimizin belirlenen tarihlere göre ilaçlama yapması büyük önem taşımaktadır.”

Uzmanlardan Uyarı: ‘Üvez’ Ürün Kalitesini Düşürüyor

Ziraat mühendisleri, üvezin sadece yaprak değil, meyve kalitesini de olumsuz etkilediğini belirtiyor.
Uzmanlara göre, bu zararlı kontrol altına alınmadığında ürün rekoltesinde %30 ila %50 oranında kayıp yaşanabiliyor.

Tarım danışmanları, kimyasal ilaçlamanın yanında biyoteknik mücadele yöntemlerinin de devreye alınmasını öneriyor.

Üreticiler Tedirgin: “Bir Yılın Emeği Tehlikede”

Gaziantepli fıstık üreticileri, zararlının beklenenden erken ortaya çıkmasından dolayı endişeli.
Arabanlı üretici Hüseyin Yalçın, durumu şu sözlerle anlattı:

“Normalde bu kadar erken üvez olmazdı. Bu yıl hava çok sıcak gidiyor. Fıstık ağaçlarımızın yaprakları şimdiden zarar gördü. Belediyenin ilaçlaması olmasa bu yıl ürün alamazdık.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri