Kur’an Ayı Ramazan

Kur’an Ayı Ramazan

Ramazan ayı Kur’an’ın indirildiği aydır. Dolayısı ile bu ayı en güzel değerlendirmenin bir yolu bol bol Kur’an okumak veya mukabelelere katılıp Kur’an, o semavi hitabı dinlemektir.

Ramazanda insan yemeyi- içmeyi terk ettiği için bir nevi meleklik vaziyeti kazanmaktadır. Bu vaziyetteki insan Kur’anı muhtelif vaziyette dinleyebilir;
Kur’an’ı yeni indiriliyor gibi okumak ve dinlemek.
Kur’anı’daki ilahi hitapları indirildiği andaki gibi dinlemek.
O hitabı Peygamberimizden işitiyor gibi dinlemek.
Kur’an’ı Cebrail (AS) ‘dan dinlemek,
Kur’an’ı bizzat Cenab-ı Haktan dinlemek gibi bir tavır almak.
Kur’an’a insanın kendisi tercümanlık edip başkasına dinlettirmek ve Kur’an’ın indirilmesinin hikmetini göstermektir. Yani Kur’an’a muhatap olup hem manasını anlamak, hem de o manalara uygun günlük hayatımızın bir parça olarak o hükümlere uygun yaşayabilmektir. Kur’an hayatımıza hayat olmalıdır.
Başka şeylere vakit bulabiliyoruz. Ramazanda hiç olmazsa günde bir saati bir cüz okumak veya dinlemek için ayırmak çok büyük bir kardır. İnşallah 80 sene ömür sevabını kazanmaya sebep olur. Çünkü Kadir gecesi 1000 aydan hayırlı olması bu sırra bakar.
Evet, Ramazan-ı Şerifte güya İslam alemi bir cami hükmüne geçiyor. Öyle bir cami ki, milyonlarla hafızlar, o büyük caminin köşelerinde Allah kelamı olan Kur’ân’ı, o semavi hitabı yeryüzündekilere işittiriyorlar.
Her Ramazan, [“Ramazan ayı, kendisinde Kur’ân’ın indirildiği aydır.” Bakara Sûresi, 2:185] ayetini, nurani, parlak bir tarzda gösteriyor; Ramazan Kur’an ayı olduğunu ispat ediyor. O büyük cemaatin tüm fertleri kıymetini takdir eder. Bazıları huşu ile Kur’an okuyan hafızları dinlerler. Diğerleri kendi kendine okurlar. Dünya ve ahiretlerini nurlandırırlar.
Kur’an’ı Kerim bütün evliya ve sıddıkların ve arifler ve tahkik edicilerin muhtelif meşreblerine ve ayrı ayrı mesleklerine, her birindeki meşrebin zevklerine layık ve o meşrebi tenvir edecek ve her bir mesleğin şartlarına muvafık ve onu tasvir edecek birer risale ibraz eden mukaddes bir kütüphane hükmünde semavi bir kitaptır. Kur'an- Kerim; Arş-ı Âzamdan, İsm-i Âzamdan, her ismin mertebe-i âzamından geldiği için, Kur'an, bütün âlemlerin Rabbi itibariyle Allah'ın kelâmıdır.
Hem bütün mevcudatın İlâhı ünvanıyla Allah'ın fermanıdır.
Hem bütün semavat ve arzın Hâlıkı namına bir hitaptır.
Hem Rububiyet-i mutlaka cihetinde bir konuşmadır.
Hem Allah’ın umumi saltanatı hesabına bir ezeli bir hutbesidir.
Hem her şeyi geniş olarak kuşatan rahmet noktasından bir Rahmani iltifatlar defteridir. Hem Ulûhiyetin azamet-i haşmeti haysiyetiyle, başlarında bazan şifre (huruf-u mukattaa-kesik harfler) bulunan bir haberleşme mecmuasıdır. Allah ile peygamberimiz arasında şifreli konuşmadır.
Hem ism-i azamın (Allah’ın en büyük ismi) muhitinden inme ile arş-ı azamın bütün dört bir tarafına bakan ve teftiş eden hikmet saçan bir mukaddes kitaptır.
Ve şu sırdandır ki, "Kelamullah-Allah kelamı-sözü" ünvanı kemal-i liyakatla Kur'ana verilmiş ve daima da veriliyor. Kur'an; asırları muhtelif bütün peygamberlerin kitaplarını ve meşrepleri muhtelif bütün evliyanın risalelerini ve meslekleri muhtelif bütün asfiyanın eserlerini icmalen-kısaca tazammun eder (içine alır).
Altı ciheti parlak ve vehimler ve şüphelerin zulümatından-karanlıklarından uzak, safidir. Dayanak noktası bilyakîn semavi vahiy ve ezeli Allah konuşmasıdır.
Hedefi ve gayesi, bilmüşahede saadet-i ebediyedir.
İçi, bilbedahe hâlis hidayettir.
Üstü, bizzarure iman nurlarıdır.
Altı, biilmelyakîn delil ve bürhandır.
Sağı, bittecrübe kalbin teslimi ve vicdanın teslimidir.
Solu, biaynelyakîn akıl ve iz’anı boyun eğdirmedir.
Meyvesi, bihakkalyakîn rahmet-i Rahman ve Cennettir.
Makamı ve revacı, bilhads-is sadık melek, insan ve cinlerin makbulü bir semavi kitaptır.
(Bediüzzaman Said Nursi, İşaratü'l-İ'caz fi Mezanni'l-İ'caz. Diyanet İşleri Başkanlığı, 2. Baskı, Ankara, 2014. sayfa 92-96) (kısmen özetlenerek alınmıştır.)
Allah bize şu Ramazan ayı hürmetine, kitabı olan Kur’an’ı tam anlamak ve yaşamak nasip etsin. Amin.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri