Gaziantepli ihracatçılara gemi darbesi

KONTEYNERDEN SONRA GEMİ KRİZİ

Geçen yıl koronavirüs sebebiyle baskılanan talebin bu yıl adeta bir patlama yaşamasıyla deniz taşımacılığında maliyetler yükseldi. WTO verilerine göre mal ticareti son 5 yılın zirvesine çıktı. Buna karşılık koronavirüs önlemleri sebebiyle özellikle Çin'de zaman zaman limanlar kapatıldı ve gemiler karantinaya alındı. Bu konteyner fiyatlarının son 1 yılda ortalama yüzde 351 yükselmesine yol açtı.

GAZİANTEP İHRACATTA GEMİ SIKINTISI ÇEKİYOR
Gaziantep’te aylık ortalama 1 milyar dolara yakın ihracat olurken, geçtiğimiz yıl koronavirüsten dolayı konteyner sıkıntısı yaşanırken bu yılda Çin’deki limanların zaman zaman kapatılmasından dolayı gemilerin karantinaya alınması nedeniyle gemi fiyatlarıda birden 5 katına çıktı. Çin- ABD ve Çin-AB arasındaki ticarette navlum fiyatlarının artması nedeniyle Türkiye’nin ihracatında etkili olmasına neden olduğu bildirildi. Bu nedenle, konteynerde sıkıntı olmazken gemi bulmakta büyük sıkıntı yaşandığı ifade edildi.

2 AYDIR SIKINTI ÇEKİYORUZ
ihracatçılar özellikle son 2 ayda Asya ülkelerine ihracatta gemi bulma sıkıntısı yaşandığını belirtti. Fahiş fiyatlar ödemek istemeyenlerin zaman zaman 1 aya kadar beklemek zorunda kaldığını ifade ettiler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri