İslam'ın altın çağı döneminin en önemli doktorlarından biri olan İbn-i Sina aynı zamanda, dönemin astronomlarından, düşünürlerinden yazarlarından ve bilginlerinden biri olarak kabul edilmektedir. İbn-i Sina, fars polimat ve polimerik erken tıbbın babası olarak bilinen hekimdir.
İbn-i Sina’nın eski dönemlerde yazmış olduğu reçeteler günümüzde de hala kullanılmaktadır. 980 yılında doğan İbn-i Sina, 22 Haziran 1037 tarihinde İran’da vefat etmiştir. Felsefe tıp astronomi ve simya alanlarında büyük bir isim olan İbn-i Sina, Kuşyar isimli bir hekimin yanında tıp eğitimi almıştır. İbn-i Sina, farklı birçok konu üzerinde günümüze kadar 240 tanesi gelebilen toplam 450 makale yazmıştır. Günümüze kadar ulaşan makalelerin 150 tanesi felsefe, 40 tanesi ise tıp üzerinedir.
KİTAPLARI DERS KİTABI OLDU
İbn-i Sina’nın yazdığı Tıpta Kanun isimli kitabı, orta çağda dört yüz yıl batıda ders kitabı olarak okutulmuştur. İbn-i Sina’nın eserleri arasında; Kirabü’l Necat, Risale fi-İlmi’l Ahlak, İşaret ve’l- Tembihat ile Kitabü’ş- Şifa yer almaktadır. İbn-i Sina’nın dönemimde yazdığı reçeteler arasında yer alan nar şurubu kürü, birçok hastalığa iyi geldiği gibi cinsel sorunların da giderilmesinde oldukça etkilidir.
ŞİFA KAYNAĞI NAR SUYU TARİFİ
İbn-i Sina tarafından kaleme alınanlar şurubu tarifi için ihtiyaç duyulan malzemeler şunlardır;
· 6 su bardağı taze sıkılmış nar suyu,
· 6 yemek kaşığı toz nöbet şekeri,
· 4 dal taze nane
Şifa kaynağı olan nar şurubunun yapılışı için ise ilk olarak, 6 su bardağı taze sıkılmış nar suyu bir tencereye alınır. Nar suyuna nöbet şekeri eklenir ve tahta kaşık ile iyice karıştırılır. Karışım kaynamaya başladığı zaman ocağın 6 kısılır ve 30 dakika kısık ateşte kaynatılır. Son 5 dakika içerisinde ise taze naneler yıkanıp iyice doğradıktan sonra karışımın içerisine eklenir. Elde edilen karışım ılıdığı zaman süzülür ve cam kavanozlara yerleştirilir. Buzdolabında saklanan bu karışım her sabah aç karnına bir çay bardağı ile içilir.