Fıstığın Faydaları

Lezzetli ve bir o kadar da yararlı olan fıstığı farklı şekillerde yenilmesi söz konusu olmaktadır. Yararlarını saymakla bitiremeyeceğimiz fıstığın çeşitleri de bulunmaktadır. Kuruyemiş olarak tükettiğimiz fıstıklar Antep fıstığı, çam fıstığı, yer fıstığı gibi fıstık çeşitleri bulunmaktadır. Bu fıstık çeşitlerinin yararları ile ilgili ayrı ayrı değerlendirme yapmak mümkün olacaktır. Böylece insanlar kendi sorunlarına ve eksikliklerine göre bu fıstık çeşitlerini tüketmeye başlayacaktır.

Fıstık Çeşitleri Nelerdir?

Fıstık adı altında ülkemizde tüketilen ama her biri farklı bitki ailesine ait olan bitkilerin meyvelerine ortak olarak fıstık adı verilmiştir. Bu fıstıkların yetiştiği bitki türleri şu şekilde sıralanabilir:

An­tep fıstığı diğer adı Şam fıstığıdır. Antep fıstığıgillerden bir bitki olup bu fıstık da onun meyvesidir. Orta Asya’dan getirilen bu fıstık ağacı 5-10 metre yüksekliktedir. Bu meyve kuruyemiş olarak tüketilmesinin yanında tohumları yağlı olduğu için de çok önemsenmektedir. Şam fıstığı Antep, Siirt ve çevresinde yetişmektedir. Bunun yanında yeni çalışmalarla Güney ve Batı Anadolu civarlarında da bu fıstığın yetiştirilmesi için çalışmalar yapılmaktadır.

Çam fıstığı, çam ağaçlarının meyvesidir. Bu ağaçların şemsiye görü­nümlü dalların altında oluşan kozalağında bulunan çam fıstığı yağlı ve besleyici özelliği ile özellikle tatlılarda çokça kullanılmaktadır.

Yer fıstığı, Amerikan fıstığı da denilmektedir. Bu bitki baklagillerden olup sıcak bölge­lerde yetişmektedir. Bitkinin çiçekleri toprağa gömülerek baklamsı bir meyve vermektedir. Bu meyve kuruyemiş olarak tüketilmektedir. Bunun yanında yer fıstığının yağlı tohumlarından da faydalanılmaktadır.

Bu fıstık çeşitlerinin her biri ayrı ayrı çok önemli olarak görülmektedir. Türk mutfak kültüründe bu fıstıkların her biri farklı şekillerde kullanılmaktadır. Böylece adı aynı olan ancak hem yararları hem de lezzetleri farklı olan fıstıklar değişik yemeklerde ve tatlılarda kullanılmaktadır.

Neden Fıstık Yemeliyiz?

Ülkemizde çok fazla tüketilen fıstık çeşitleri farklı şekillerde tüketilebilmektedir. Bu fıstıkları niçin yememiz gerektiği ile ilgili çok fazla sebep sayılabilir. Bu sebepler öncelikle tüm fıstık çeşitlerinin çok lezzetli olmasıdır. Çam fıstığı tatlılarda ve dolmalarda çok yoğun olarak kullanılırken yer fıstığı ve Antep fıstığı da yine tatlılarda kullanılmasının yanı sıra kuruyemiş olarak da çok eğlenceli olan atıştırmalıklar arasında yer almaktadır. Ülkemizde çok fazla yetiştirilen ve aynı zamanda tüketilen yer fıstığı bulunmaktadır. Yer fıstığını niçin yememiz gerektiği ile ilgili şunlar sıralanabilir:

Fıstık içerisinde bulunan amino asitler çocukların büyümesinde etkili olmaktadır.

Beyin hücreleri için koruyucu niteliktedir.

Haşlanarak tüketildiğinde çok yoğun bir antioksidan kaynağı olmaktadır.

Ezilerek cilt bakımı için kullanılabilir.

Sedef hastalığına iyi gelmektedirç

B6 vitamini ve B9 vitamini ve pantotenik asit, niasin, riboflavin, thiamin içermektedir.

Yer fıstığı mineral deposu olmasının yanında bakır, magnezyum, çinko, potasyum, kalsiyum, selenyum, manganez ve demir içermektedir.

Sindirim sistemi için faydalıdır.

Kolesterolü düşürür ve kalp damar sağlığını korur.

Cinsel gücü arttırır.

Kemik ve kas yapısı için çok faydalıdır.

Bu kadar çok faydası olan yer fıstığı ülkemizde çok fazla yetiştirildiği için tüketimi de çok fazla olmaktadır.

Fıstığın Faydaları Nelerdir?

İnsanlar için çok eğlenceli yiyecekler olarak tüketilen fıstıklar aynı zamanda çok yararlıdır. Fıstıkların ayrı ayrı çok faydalı olduğu düşünülürse bunların tüketilmesi gerektiği de ortaya çıkmaktadır. Fıstıkların faydaları şu şekildedir:

Kolon kanserinden korumaktadır.

Sinir hastalıklarından korunmak ve Alzheimer hastalığının etkilerini azaltmak için tüketilmeli.

Mide kanseri riskini azaltmaktadır.

Kilo vermek isteyenler fıstık tüketmeli

Safra kesesi taşına karşı kullanılmaktadır.

Fıstık felç riskini azaltır.

Kan şekerini düzenler.

Kolesterole karşı kullanılabilir.

Kişinin depresyon yaşamasına engel olur.

Bütün bu yararlarının bulunması fıstıkların tüketilmesinde etkili olmaktadır. Bu kadar yararının olmasının yanında bazı durumlarda da dikkatli tüketilmesi gerekmektedir. Fıstıkların dikkatli tüketilmesi gereken durumlar aşağıdaki gibidir:

Kişilere göre değişiklik gösterse de yer fıstığının alerji yapma özelliği bulunmaktadır. Bu sebeple ilk kez tüketilmesinde dikkatli olunmalı

Kolesterolü olan kişiler doktor kontrolünde tüketilmeli

Fıstıkların yağlı olması sebebiyle cilt ve kilo sorunu yaşayanlar çok yoğun olarak tüketmemeli. Bu kişilerde sivilce oluşumuna ve kilo almaya sebep olabilir.

Dünya üzerinde bulunan her yiyecek ve içecekte olduğu gibi fıstıklar konusunda da tüketimde orta yol izlenmeli ve aşırı tüketime gidilmemeli. En sağlıklı besinler de bile aşırı tüketim ilerleyen zamanlarda olumsuz durumlar oluşturacaktır. Fıstıkların da aşırı tüketiminde olumsuzluklar yaşanabilir. Yeteri kadar yenilmesi bu besinlerin çok sağlıklı olmaları demektir.

Tüm fıstık çeşitleri için web adresimizi ziyaret edebilirsiniz ; https://meraykuruyemis.com.tr/

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri