Gaziantep’te apartman ve site yönetimlerini yakından ilgilendiren yeni bir karar yürürlüğe girdi. Artık aidat borcu olanların isimlerini ya da daire numaralarını bina girişine, asansöre veya panolara asmak yasaklandı. Kurallara uymayan yöneticiler için idari yaptırım süreci başlatılabilecek.
“KİŞİSEL VERİ” VURGUSU: AÇIK TEŞHİR YASAK
İsim, daire numarası ve borç bilgisi paylaşımı ihlal sayılıyor
Alınan kararın temelinde kişisel verilerin korunması yer alıyor. Buna göre bir kişinin borç bilgisinin herkesin görebileceği alanlarda paylaşılması, açık bir ihlal olarak değerlendiriliyor.
Uzmanlara göre yalnızca isim değil, daire numarasıyla birlikte yapılan paylaşımlar da aynı kapsamda değerlendiriliyor. Yani “dolaylı teşhir” de artık riskli.
GAZİANTEP’TE YAYGINDI, ARTIK YASAK
Şahinbey ve Şehitkamil’de sıkça uygulanıyordu
Gaziantep’te özellikle büyük sitelerde ve eski apartmanlarda borç listelerinin kapıya asılması uzun süredir kullanılan bir yöntemdi. Yeni düzenleme ile birlikte bu uygulama tamamen sona erecek.
Yöneticilerin “duyuru” adı altında yaptığı bu paylaşımlar artık hukuki sorumluluk doğurabilecek.
CEZAİ YAPTIRIM GÜNDEMDE
Yönetimler dikkat: Şikâyet halinde işlem başlatılabilir
Kurallara aykırı hareket eden apartman ve site yönetimleri hakkında idari para cezası uygulanabilecek. Özellikle şikâyet durumunda süreç hızla işleyebiliyor.
Uzmanlar, yöneticilerin eski alışkanlıklarla hareket etmemesi ve yeni düzenlemeye uygun davranması gerektiğini vurguluyor.
YENİ DÖNEMDE BİLGİLENDİRME NASIL YAPILACAK?
Kapalı ve güvenli yöntemler öne çıkıyor
Yeni uygulamayla birlikte borç bilgilendirmeleri artık herkese açık alanlar yerine daha kontrollü yöntemlerle yapılacak. Öne çıkan alternatifler şunlar:
Siteye özel dijital yönetim sistemleri
SMS ile bireysel bildirim
E-posta bilgilendirmeleri
Kapalı mesajlaşma grupları