Gaziantep’te özel bir engelli bakım merkezinde yaşanan darp iddiaları, şehirde adeta infial yarattı. Bir aile tarafından ortaya çıkarılan ve sosyal medyada hızla yayılan görüntülerin ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı inceleme başlattığını duyurdu. Bakanlık, olayda ihmali bulunanların “en ağır cezayı” alması için süreci yakından takip edeceğini açıkladı.
Bakanlığın yaptığı açıklamada, özel engelli bakım merkezindeki darp iddiaları üzerine İl Müdürlüğü ekiplerinin merkeze giderek hızlıca inceleme başlattığı vurgulandı. Ayrıca olayla ilgili muhakkik görevlendirildiği ve idari işlemlerin başlatıldığı belirtildi.
Aile: “Morlukları her seferinde kazaya bağladılar, inandık”
İddiaya göre, Gaziantepli Muhammed Furkan Kaya’nın kız kardeşi, annelerinin sağlık problemleri nedeniyle abilerinin yaklaşık dört ay önce Şahinbey’deki özel bir bakım merkezine yerleştirildiğini söyledi.
Aile, sadece Cuma günleri belirli saatlerde ziyaret edebildiği Kaya’nın vücudunda tırnak izleri, morluklar, yaralar ve dikişler gördüğünü, bunları sorduğunda merkez görevlilerinin her seferinde “kazayla oldu” cevabını verdiğini belirtti.
Ancak 19 Aralık’taki ziyarette durum çok daha vahim bir hâl aldı. Aile, Kaya’nın:
Başının arkasında kırık,
Kaşında açılma,
Göz altlarında belirgin morluk,
Vücudunda darp izleri
bulduğunu söyleyerek merkeze hesap sordu.
Görevlilerin “kendi kendine yaptı” savunmasını inandırıcı bulmayan aile, görüntüleri izlemek istediğinde kameraların olmadığının söylendiğini, sonrasında ise aileyi merkezden uzaklaştırmaya çalıştıklarını iddia etti.
“Polisle gittik, abimi aldık… Bu işin peşini bırakmayacağız”
Ağabeyindeki işkence izlerine daha fazla dayanamayan aile, durumu polise bildirerek merkez hakkında şikâyetçi oldu. Polis eşliğinde ağabeylerini aldıklarını belirten kardeş, sonrasında hastaneye giderek darp raporu aldıklarını söyledi.
Aile, şu ifadeleri kullandı:
“Ağabeyimin maruz kaldığı ihmal ve şiddet cezasız kalmasın istiyoruz. Orada bakım gören sahipsiz, kimsesiz engelli ve yaşlıların da sesi olmak için mücadele edeceğiz.”
Savcılık ve İl Müdürlüğü ve Bakanlık soruşturmaya dahil oldu
Bakanlığın konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bazı basın yayın organları ve sosyal medya hesaplarında ‘Gaziantep’te Özel Engelli Bakım Merkezinde darp skandalı’ başlığıyla yer alan haber ve paylaşımlara ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği duyulmuştur. Gaziantep’te özel bir engelli bakım merkezine yönelik iddianın ardından İl Müdürlüğümüze bağlı ekiplerimiz tarafından ivedilikle merkeze gidilerek inceleme başlatılmıştır. Konuya ilişkin Bakanlığımız tarafından gerekli idari işlemler başlatılmış ve muhakkik görevlendirilmiştir. Bakanlık olarak olayla ilgili ihmali bulunanların en ağır cezayı almaları için davaya müdahil olup yargı sürecini yakından takip edeceğiz" ifadeleri kullanıldı.