Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de enerji, işçilik ve hammadde maliyetlerindeki yükseliş, firmaları üretim merkezlerini yurt dışına taşımaya itiyor. Son dönemde özellikle Mısır’a yönelen yatırımcılar, düşük enerji fiyatları ve vergi avantajları nedeniyle Gaziantep’teki üretim tesislerini kapatma veya küçültme kararı alıyor.
Gaziantep Tekstilcisi Artık “Dayanma Noktasında”
Gaziantep’te faaliyet gösteren birçok hazır giyim firması, son iki yılda maliyetlerin yüzde 70’e varan oranda arttığını belirtiyor. Elektrik, doğalgaz ve işçilik ücretlerindeki sürekli yükseliş, üretim maliyetlerini ihracat fiyatlarının üzerine taşıdı. Gaziantepli sanayiciler, “Rekabet gücümüz kalmadı” diyerek alarm veriyor.
Gaziantep Sanayi Odası yetkilileri ise, enerji fiyatlarının yeniden gözden geçirilmemesi halinde kentin ihracat kapasitesinde ciddi düşüşler yaşanabileceğini vurguluyor.
Mısır’ın Cazibesi Gaziantep’i Zorluyor
Mısır, düşük enerji maliyetleri, ucuz iş gücü ve devlet destekli yatırım teşvikleriyle Türkiye’deki üreticiler için yeni bir cazibe merkezi haline geldi. Gaziantep’teki birçok firma, “ayakta kalabilmek için Mısır’da üretim yapmak zorundayız” açıklamalarıyla dikkat çekiyor.
Özellikle iplik, kumaş ve konfeksiyon üreticileri, Mısır’daki vergi muafiyetleri sayesinde yüzde 30’a varan maliyet avantajı elde edebiliyor. Bu durum, Gaziantep ekonomisi için üretim ve istihdam kaybı tehlikesini beraberinde getiriyor.
Gaziantep’te Fabrikalar Kapanma Riskiyle Karşı Karşıya
Kentte yüzlerce fabrikanın üretim kapasitesini düşürdüğü, bazı işletmelerin ise tamamen kapanma noktasına geldiği belirtiliyor. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren firmaların bir kısmı, artık yeni yatırım planlarını Mısır veya Ürdün gibi ülkelerde değerlendiriyor.
Uzmanlara göre, mevcut tablo devam ederse önümüzdeki yıl Gaziantep’te tekstil ve hazır giyim sektöründe binlerce kişinin işsiz kalma riski bulunuyor.
Gaziantep Ekonomisi İçin Uyarı: “Üretim Kayarsa Geri Dönmez”
Ekonomistler, Gaziantep’in yıllardır oluşturduğu üretim gücünün bu şekilde dağılmasının geri dönüşü zor bir kayıp olacağı görüşünde. “Bir kez üretim hattını Mısır’a taşıyan firma, geri dönmez” diyen sektör temsilcileri, hükümetin acil enerji ve ihracat teşvikleriyle Gaziantep sanayisini desteklemesi gerektiğini söylüyor.