Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, kuraklık ve rekolte kaybı gerekçesiyle kabuklu ve kabuksuz Antep fıstığına geçici ithalat izni verdiği bildirildi; kararın 16 Eylül 2025 tarihli yazı ile uygulamaya konduğu belirtiliyor.
Gaziantep Ticaret İl Müdürlüğü’nün, fıstıktaki ithalat yasağının kaldırılmasına ve ithalat izni getirilmesine ilişkin Ticaret Bakanlığı’na tavsiye niteliğinde başvuru yaptığı; bu adımın fiyatlardaki fahiş artışı dizginlemeyi hedeflediği öne sürüldü. Kararın ardında bakanlık ve il müdürlüğünün değerlendirmeleri olduğu ifade ediliyor.
Karara sert tepki gösteren CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, ithalatın üreticiyi daha da zor duruma sokacağını savundu. Öztürkmen, depolardaki stokların denetlenmesi, stokçu takibi ve Toprak Mahsulleri Ofisi alımlarının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı; bu kararı “Antepliye yapılan en büyük ihanet” olarak nitelendirdi.
Tartışmanın iki tarafı şu argümanları öne çıkarıyor:
Destekleyenler: İthalat izninin kısa vadede fiyatları düşüreceği, baklava ve gıda sektöründeki maliyet baskısını hafifleteceği ve tüketicinin korunmasına katkı sağlayacağı görüşünde. Baklava/tatlı sektöründen bazı temsilciler, geçici ithalat kararının stokçuların oyununu bozacağını belirtiyor.
Karşı çıkanlar: Yerli üreticinin kuraklık ve zirai don nedeniyle zaten zor durumda olduğu; ithalatın küçük üreticiyi bitirme riski taşıdığı, mevcut depolardaki fıstığın denetlenmesi gerektiği ve taban fiyat mekanizmaları ile devlet alım politikalarının güçlendirilmesi gerektiği savunuluyor.
Gaziantep ekonomik ve sosyal yaşamında Antep fıstığının merkezi önemi bulunuyor. Üreticiler, şehrin geleneksel gelir kaynaklarından birinin korunmasını isterken, sanayi ve gıda üreticileri maliyet baskısını gerekçe gösteriyor. Kararın uygulama ayrıntıları ve ithalat kapsamı ile ilgili teknik düzenlemeler ise Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı tebliğ çerçevesinde ele alınıyor.
Siyasi yansımalar da hızla gündeme taşındı: Yerel siyasetçiler ve milletvekilleri konuyu “tarım politikalarının çöküşü” veya “piyasa dengesi sağlama” tartışması bağlamında yorumluyor. Gaziantep’te üretici kuruluşlar, odalar ve sivil toplum temsilcileri önümüzdeki günlerde ortak taleplerini ve çözüm önerilerini kamuoyuna açıklamaya hazırlanıyor