Tarihte Bugün: 16 Ağustos’ta Yaşanan Önemli Olaylar

16 Ağustos, tarih boyunca birçok önemli olaya sahne oldu. İşte tarihte bugün kayda geçen dikkat çekici gelişmeler:

Osmanlı ve Dünya Tarihinden Önemli Olaylar

  • 1556: İstanbul’un simgelerinden Süleymaniye Camii, görkemli bir törenle açıldı.

  • 1858: ABD Başkanı James Buchanan, İngiltere Kraliçesi ile ilk okyanus aşırı telgraf görüşmesini gerçekleştirdi.

  • 1868: Peru’nun Arica kenti, 8.5 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami ile yerle bir oldu. Yaklaşık 70.000 kişi hayatını kaybetti.

Eğitim ve Kültür Dünyasında Dönüm Noktaları

  • 1913: Japonya’nın Tōhoku İmparatorluk Üniversitesi, ilk kadın öğrencisini kabul etti.

  • 1925: Charlie Chaplin’in ünlü filmi “Altına Hücum” sinemalarda gösterime girdi.

  • 1948: Türkiye’nin kültürel miraslarından Milli Kütüphane Ankara’da hizmete açıldı.

  • 1953: Papa XII. Pius’un izniyle İzmir Selçuk’ta Meryem Ana Evi açıldı.

Siyasi ve Askeri Gelişmeler

  • 1960: Kıbrıs bağımsız Cumhuriyet olarak resmen tanındı; Zürih ve Londra anlaşmaları yürürlüğe girdi.

  • 1974: Kıbrıs’ta ikinci barış harekâtı sona erdi, Türk birlikleri Mağusa, Lefkoşa ve Lefke hattının kuzeyini denetim altına aldı.

  • 1974: Andreas Papandreu, 7 yıl süren sürgünün ardından Yunanistan’a döndü.

  • 1974: Muratağa, Sandallar ve Atlılar Katliamı gerçekleşti.

Bilim, Spor ve Teknoloji Alanında Öne Çıkanlar

  • 1960: Joseph Kittinger, New Mexico’da 31.330 metre yükseklikten paraşütle atlayarak üç rekor kırdı: yüksekten atlama, serbest düşüş ve en hızlı insan.

  • 1997: Türkiye’de ilköğretimin 8 yıl zorunlu ve kesintisiz olmasını öngören yasa TBMM’de kabul edildi.

  • 2005: Batı Karayipler havayollarına ait yolcu uçağı Venezuela yakınlarında düştü, 160 kişi hayatını kaybetti.

  • 2008 ve 2009: Jamaikalı atlet Usain Bolt, 100 metre yarışında Pekin’de 9.69 saniye ve Berlin’de 9.58 saniye ile dünya rekorları kırdı.

16 Ağustos, tarihin her alanında bilimden spora, kültürden siyasete pek çok önemli olaya sahne oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri