Gaziantep’te Evi Olanlar Dikkat! Tapuda Bu Hileyi Yapan Yandı

Gaziantep’te ev sahibi olan binlerce vatandaşı yakından ilgilendiren kritik bir gelişme yaşandı. Tapu işlemlerinde satış bedelini düşük göstererek daha az vergi ödeyenler için artık geri dönüş zor.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), yeni yayımladığı genelgeyle hem uyarıda bulundu hem de cezaların detaylarını tek tek açıkladı. Bu düzenlemeyle birlikte, hileli tapu beyannamelerine yönelik sıkı denetimler başlatıldı.

Tapuda Eksik Bedel Gösterene Affetmeyen Düzenleme

Tapuda alım-satım bedelini olduğundan düşük göstererek harçtan kaçınmak uzun süredir yaygın bir uygulamaydı. Özellikle Gaziantep gibi gayrimenkul hareketliliğinin yüksek olduğu şehirlerde bu durum ciddi vergi kaybına yol açıyordu. GİB’in yeni iç genelgesi ile bu yöntem artık büyük risk içeriyor.

Yapılan açıklamaya göre, gerçek satış bedelini düşük beyan edenler iki seçenekle karşı karşıya:

  1. Kendiliğinden pişmanlık başvurusu yaparak beyanı düzeltmek

  2. İdare tarafından tespit edilip ağır cezalara maruz kalmak

Pişman Olan Kurtuluyor: Bu Yolu Seçen Ceza Almıyor

Eğer bir vatandaş tapu harcını eksik bildirdiğini fark edip Vergi Usul Kanunu'nun 371. maddesi kapsamında pişmanlık başvurusunda bulunursa, sadece %4,5 oranında pişmanlık zammı ödeyecek.
Vergi ziyaı cezası veya usulsüzlük cezası ise uygulanmayacak.

Bu sistemle hem gönüllü uyum sağlanması hedefleniyor hem de vatandaşların cezaya maruz kalmadan hatalarını düzeltmesi teşvik ediliyor.

Pişmanlık Yoksa, Ceza Çok Ağır!

Ancak pişmanlık hakkını kullanmayan ve eksik beyanı idare tarafından fark edilen mükellefler için durum oldukça ciddi:

  • Eksik ödenen tapu harcının tamamı tahsil edilecek.

  • %25 oranında vergi ziyaı cezası kesilecek.

  • Aylık %4,5 oranında gecikme faizi uygulanacak.

Gaziantep Vergi Dairesi kaynakları, bu konuda denetimlerin sıklaştırıldığını ve özellikle son 2 yıldaki gayrimenkul devirlerinin incelemeye alındığını belirtiyor.

Resmi Evraklar da Beyan Sayılacak

Gayrimenkul satışında taraflarca ayrıca beyanname verilmemiş olsa bile, tapuda imzalanan belgelerdeki satış bedeli mükellefin beyanı olarak kabul edilecek. Yani resmi belgelerde düşük bedel varsa, bu durum da incelemeye açık olacak.

Bu önemli detay, artık her imzanın vergi açısından ciddi sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor.

Gaziantep’te Tapu Değeri Hilesi Yapan Ne Yapmalı?

Tapuda eksik bedel bildirdiyseniz, derhal pişmanlık başvurusunda bulunun.
Vergi dairesine giderek durumu açıklayıp ek harcı %4,5 zamla birlikte ödeyin.
Bu şekilde cezai işlem uygulanmadan süreci tamamlamış olursunuz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri