Türkiye tekstil sektörünün köklü kuruluşlarından Orta Anadolu Mensucat Fabrikası, uzun yıllara dayanan üretim faaliyetlerini sona erdirme kararı aldı. Kayseri’de faaliyet gösteren ve geçmişten bugüne önemli markalara denim kumaş tedarik eden şirket, ekonomik koşullar nedeniyle üretimi durdurduğunu açıkladı.
Gaziantep’te tekstil sektörünü yakından takip eden çevrelerin de tanıdığı şirketin aldığı karar, sektördeki maliyet baskısını bir kez daha gündeme taşıdı. 1953 yılında faaliyete başlayan kuruluş, 73 yıllık sanayi geçmişinin ardından kapanış sürecine girdi.
73 yıllık üretim hikâyesi sona yaklaşıyor
Orta Anadolu Ticaret ve Sanayi İşletmesi T.A.Ş., Türkiye’nin tekstil alanındaki en eski sanayi kuruluşlarından biri olarak biliniyor. Şirket, özellikle denim kumaş üretimindeki faaliyetleriyle uzun yıllar boyunca hem Türkiye’de hem de uluslararası pazarda adından söz ettirdi.
1986 yılından itibaren küresel ölçekte tanınan markalara premium denim kumaş sağlayan şirket, yıllar içerisinde tekstil sektörünün önemli tedarikçileri arasında yer aldı.
Ancak son dönemde sektörde yaşanan ekonomik sıkıntılar, şirketin faaliyetlerini sürdürmesini zorlaştırdı.
Dünyaca ünlü markalara denim kumaş sağladı
Şirketin geçmişte üretim yaptığı markalar arasında Levi's, Mavi, Lee, Wrangler, Diesel, Replay ve Guess gibi dünyaca tanınan isimler bulunuyordu.
Denim sektöründe önemli bir üretim kapasitesine sahip olan fabrikanın kapanma kararı, yalnızca şirketin geleceği açısından değil, Türkiye’de tekstil sanayisinin karşı karşıya olduğu sorunlar açısından da dikkat çekti.
Tekstildeki zorlu tablo kararı etkiledi
Şirket yönetiminin açıklamasına göre son yıllarda küresel tekstil piyasasında talebin zayıflaması, üretim ve finansman giderlerinin yükselmesi, tedarik zincirlerinde yaşanan dalgalanmalar ve ticaret koşullarındaki değişimler önemli bir baskı oluşturdu.
Şirket, üretim maliyetlerini azaltmak ve verimliliği artırmak amacıyla çeşitli çalışmalar yürüttüğünü, ancak bütün bu adımlara rağmen mevcut üretim modelinin ekonomik açıdan sürdürülebilir olmaktan çıktığını belirtti.
Bu gelişmelerin ardından Kayseri’deki üretim faaliyetlerinin sona erdirilmesine karar verildi.
Üretim 11 Eylül’de durduruldu
Şirket tarafından yapılan açıklamada, Kayseri’deki üretim faaliyetlerinin 11 Eylül 2026 tarihi itibarıyla durdurulduğu bildirildi.
Bununla birlikte kapanış sürecinin hemen tamamlanmayacağı, fabrikanın ve üretim tesislerinin belirlenen takvim doğrultusunda tamamen kapatılacağı ifade edildi.
Fabrikalar 12 Ekim’de tamamen kapanacak
Açıklanan takvime göre şirketin tüm üretim tesisleri 12 Ekim 2026 tarihinde tamamen kapatılacak.
Şirket yönetimi, kapanış sürecinde mevcut ticari sorumlulukların yerine getirileceğini ve müşteriler, tedarikçiler ile finans kuruluşları başta olmak üzere tüm paydaşlarla sürecin koordineli şekilde yürütüleceğini bildirdi.
73 yıllık geçmişi bulunan kuruluşun aldığı bu karar, Türkiye’de tekstil sektörünün son yıllarda yaşadığı maliyet ve rekabet baskısının dikkat çekici örneklerinden biri oldu.
Şirketten çalışanlara teşekkür
Üretimin sona ermesinin ardından fabrikanın tamamen kapatılacağı tarih de kesinleşti. Açıklamada kapanış sürecine ilişkin şu ifadeler kullanıldı: “Alınan karar kapsamında, Kayseri’deki üretim faaliyetlerimiz 11 Eylül 2026 itibarıyla durdurulmuştur. Tüm üretim tesislerimiz 12 Ekim 2026 tarihi itibarıyla tamamen kapatılacaktır. Özellikle altını çizmek isteriz ki tüm bu süreç boyunca mevcut ticari yükümlülüklerimizi sorumluluk bilinciyle, şeffaf bir şekilde ve kurumsal değerlerimize uygun olarak yerine getirmek adına tüm paydaşlarımızla yakın iş birliği içinde olacağız. Orta Anadolu’nun 73 yıllık bu yolculuğuna katkı sağlayan tüm çalışanlarımıza; bizlere gösterdikleri güven, sadakat ve destek için müşterilerimize, finans kuruluşlarına ve tedarikçilerimize en derin şükranlarımızı sunarız.”