Gaziantep genelinde etkisini gösteren şiddetli fırtına, sağanak yağış ve hortum felaketi sonrasında ortaya çıkan tablo, tarım sektöründe büyük bir krize işaret ediyor. İl genelinde toplam 90 kırsal mahallede tarım arazileri ciddi şekilde zarar görürken, bölge ekonomisinin temel direklerinden biri olan Antep fıstığı üretiminde büyük kayıplar yaşandı.
Hasar Tespit Çalışmaları Sürüyor: En Çok Zarar Fıstıkta
Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam’ın yaptığı açıklamalara göre, sahada yürütülen detaylı incelemelerde en büyük tahribatın Antep fıstığı bahçelerinde meydana geldiği tespit edildi. Hububat ürünlerindeki zararın ise diğer ürünlere kıyasla daha sınırlı kaldığı belirtildi.
Felaketin en ağır faturasını çıkaran ilçeler; Nizip, Oğuzeli, Araban ve Karkamış oldu. Verilere göre etkilenen mahalle dağılımı şu şekilde gerçekleşti:
Nizip: 50 kırsal mahalle
Oğuzeli: 20 kırsal mahalle
Karkamış: 13 kırsal mahalle
Araban: 7 kırsal mahalle
Özellikle Oğuzeli ilçesinde meydana gelen hortum felaketi, tarım arazilerinin yanı sıra bazı hayvan barınaklarının çatılarının uçmasına ve hasar görmesine neden oldu.
Bölgede Ne Yapılıyor?
60 personelden oluşan 21 ayrı ekip, bölgedeki tüm tarım arazilerini ve çiftçi mağduriyetlerini kayıt altına almak için aralıksız bir şekilde saha çalışmalarını sürdürüyor. Yetkililer, yaklaşık 3 gün içerisinde genel hasar tespit tablosunun netleşeceğini ve çiftçilere yönelik destek adımlarının planlanacağını duyurdu. İlk değerlendirmeler, bu afetin son yıllarda tarım sektöründe yaşanan en büyük doğal afetlerden biri olduğunu gösteriyor.