Çakmak, Türkiye’nin 2013’ten bu yana dünya un ihracatında lider konumda bulunduğunu hatırlatırken, son dönemde ihracatta belirgin bir gerileme yaşandığını söyledi. İlk üç aylık verilerin, mevcut eğilim sürerse yıl sonunda ihracatın 2 milyon ton bandına kadar düşebileceğine işaret ettiğini belirtti.
Konuşmada en dikkat çekici başlıklardan biri Irak pazarı oldu. Çakmak, sınır geçişleri, tahsilat süreçleri ve kur farkı kaynaklı kayıpların Türk un sanayicisinin rekabet gücünü ciddi biçimde zorladığını ifade etti.
Bir diğer önemli veri ise kapasite kullanım oranlarına ilişkindi. Türkiye’de 472 un fabrikası bulunduğunu, bunların 379’unun aktif olduğunu belirten Çakmak, buna karşın kapasite kullanım oranının ortalama yüzde 45 seviyelerinde kaldığını söyledi. Bu tablo, sektörün güçlü üretim altyapısına rağmen ticari olarak ciddi baskı altında olduğunu gösteriyor.
Çakmak ayrıca tam buğday unu, zenginleştirme uygulamaları, finansmana erişim ve ürün bazlı destekleme mekanizmaları konusunda da sektörün daha net, uygulanabilir ve sürdürülebilir bir çerçeveye ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
Un İhracatı 2 Milyon Ton Sınırına Gerileyebilir
TUSAF Başkanı Mesut Çakmak, UHK Kongresi’nde yaptığı konuşmada Türkiye un sanayisinin karşı karşıya olduğu temel riskleri net mesajlarla ortaya koydu.
İlk yorum yazan siz olun