Gaziantep'te Altın Yatırımı Yapanlara Müjde

Altına yatırım yapan vatandaşları yakından ilgilendiren yeni analizler, dünya finans devlerinden geldi.

Morgan Stanley ve Goldman Sachs, ons altının önümüzdeki dönemde rekor seviyelere ulaşacağını duyurdu. Açıklanan raporlara göre, 2025 yılı sonuna kadar 3.800 dolar seviyesi, 2026 ortasına kadar ise 4.000 dolarlık hedef öngörülüyor.

Gaziantep’te özellikle son yıllarda artan fiziki altın talebiyle birlikte bu beklenti, bölgedeki yatırımcılar açısından dikkatle takip ediliyor.

Morgan Stanley: Yıl Sonu Hedefi 3.800 Dolar

Amerika merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, yayımladığı son piyasa değerlendirme raporunda, ons altının yıl sonuna kadar 3.800 dolara ulaşabileceğini açıkladı. Bu tahminin temelinde:

  • ABD dolarının değer kaybı beklentisi,

  • Çin’in büyümeyi destekleyici teşvik adımları,

  • Merkez bankalarının altın alımlarındaki artış,

  • Küresel ekonomik belirsizlik ve jeopolitik riskler,

  • Mücevher sektöründe artan talep yer alıyor.

Raporda ayrıca, Çin kaynaklı ihracat verileri ve ABD’nin sanayi sektörüne yönelik gümrük tarifesi artışlarının da emtia piyasasında hareketliliği tetikleyebileceği vurgulandı.


Goldman Sachs: 2026 Ortasında 4.000 Dolar Görülebilir

Küresel finans piyasalarının en etkili aktörlerinden Goldman Sachs ise altın tahminlerini daha ileri taşıdı. Bankanın analizine göre:

  • 2025 yılı sonu için ons altın hedefi 3.700 dolar,

  • 2026 ortası içinse 4.000 dolar olarak belirlendi.

Bu öngörü, özellikle merkez bankalarının agresif altın alım politikalarına dayanıyor. 2025’in ilk 5 ayında merkez bankalarının toplamda aylık ortalama 77 ton altın alımı gerçekleştirdiği belirtilirken, Çin’in yalnız başına 15 tonluk alımı ile dikkat çektiği açıklandı. Yatırım fonlarının kısa süreli dalgalanmaların ardından yeniden altın piyasasına girmesi bekleniyor.

Gaziantep’te Kuyumculuk Sektörü ve Yatırımcılar Beklemede

Gaziantep’te kuyumculuk sektörü temsilcileri ve yatırımcılar, dünya bankalarının bu açıklamalarını yakından izliyor. Altın fiyatlarının yönü sadece büyük ölçekli yatırımcıları değil, şehrin dört bir yanında küçük birikimlerini altına çeviren vatandaşları da doğrudan etkiliyor. Kentte özellikle fiziki gram altın ve çeyrek altına yönelik yoğun bir talep bulunuyor.

Gaziantep Kuyumcular Odası yetkilileri, son dönemde düşen altın fiyatlarının yeni bir alım dalgasına zemin hazırladığını belirtirken, “Küresel beklentilere göre hareket eden bilinçli yatırımcılar, düşüşleri fırsata çeviriyor” değerlendirmesinde bulunuyor.

Ekonomistler Ne Diyor?

Ekonomistler, dünya genelinde merkez bankalarının rezervlerini altınla çeşitlendirme eğiliminde olduğuna dikkat çekerek, altının sadece güvenli liman değil, aynı zamanda enflasyona karşı da güçlü bir koruma aracı haline geldiğini vurguluyor.

Türkiye özelinde ise döviz kurunun seyriyle birlikte gram altın fiyatlarının 2025 yılı sonunda 4.500 TL seviyelerini test etmesi bekleniyor. Bu durum, Gaziantep gibi tasarruflarını geleneksel yöntemlerle değerlendiren şehirlerde altına olan talebi daha da artırabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri