Gaziantep’te Antep Fıstığında Rekor Fiyatlar Piyasaları Canlandırdı

Türkiye’nin en değerli tarım ürünlerinden biri olan Antep fıstığında fiyatlar 30 Haziran 2025 tarihi itibarıyla rekor seviyelere ulaştı.

Gaziantep’te üretici ve tüccarları hareketlendiren bu yükseliş, piyasada ciddi bir canlılık yarattı.

Fiyatlarda Büyük Artış

Güncel hale göre kilogram bazında fiyatlar şu şekilde seyrediyor:

  • Kabuklu Kırmızı: 360 - 410 TL

  • Boz Kavlak: 440 - 600 TL

  • Boz İç Fıstık: 1300 - 1580 TL

  • Kırmızı Kavlak: 430 - 485 TL

  • Meverdi İç: 1000 - 1250 TL

  • Kırmızı İç: 830 - 880 TL

  • Çeltik Fıstık: 390 - 440 TL

  • Siirt Fıstık: 450 - 510 TL

Boz iç fıstık kilogram fiyatı 1.580 TL ile piyasanın zirvesine çıkarken, kırmızı iç fıstık da 880 TL ile rekor düzeyde seyrediyor.

Üretici ve Tüccarlar Memnun

Artan üretim maliyetlerine rağmen fıstık fiyatlarındaki yükseliş, üreticilerin gelirlerinde artış sağladı. Bu durum piyasalarda alıcı ve satıcı arasında hareketliliği artırdı. Tüccarlar ise iç talepteki artış ve ihracat beklentilerini göz önünde bulundurarak fiyatların önümüzdeki dönemde dalgalanabileceğini ifade ediyor.

Fiyat Dalgalanmaları Kapıda

Uzmanlar, yaklaşan hasat dönemi ve artan talep nedeniyle fiyatlarda kısa vadeli dalgalanmalar yaşanabileceğini belirtiyor. Özellikle iç fıstık türlerindeki yükselişin piyasa için kritik önemde olduğu vurgulanıyor.

Gaziantep Ekonomisine Katkı

Antep fıstığı, Gaziantep ekonomisinin önemli yapı taşlarından biri olarak hem yerel hem de uluslararası pazarlarda ciddi gelir sağlıyor. Fiyat artışı, bölge tarım sektörünü canlandırırken yeni yatırım fırsatlarını da beraberinde getiriyor. İhracatın desteklenmesiyle Gaziantep’in ekonomik büyümesinin güçlenmesi bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri