Son dönemde özellikle tekstil sektöründe ardı ardına gelen konkordato ilanları, kent sanayisinde endişe yaratıyor.
ALG Tekstil Konkordato İlan Etti
Kentin önde gelen firmalarından ALG Tekstil, yaşadığı mali sıkıntılar nedeniyle konkordato başvurusunda bulunan ilk firmalardan biri oldu. Bu gelişme, şehirdeki ekonomik darboğazın habercisi olarak değerlendirildi.
Most Tekstil’e 1 Yıl Kesin Mühlet Verildi
ALG Tekstil’in ardından Most Tekstil (Most Akrilik İplik İnşaat Sanayi Ticaret A.Ş.) için de mahkemeden konkordato kararı çıktı. 2016 yılından bu yana Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi 5. Bölge’de geri dönüşüm elyaf ile iplik üretimi yapan firma için 1 yıl süreyle kesin mühlet kararı verildi. Most Tekstil’in, sektörde çevreci üretim yaklaşımıyla bilinen önemli firmalar arasında yer alması, yaşanan ekonomik zorluğun boyutunu gözler önüne serdi.
Ataylar Örme Tekstil de Konkordato Başvurusunda Bulundu
Konkordato dalgasının son halkası ise Ataylar Örme Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. oldu. Gaziantep Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne kayıtlı olan şirket, mahkemeye konkordato başvurusunu iletti. Bu başvuru ile birlikte şehirde son bir haftada konkordato talep eden firma sayısı dört oldu.
Sanayiciler Alarmda: Destek Çağrısı Yapılıyor
Kısa sürede art arda gelen konkordato haberleri, özellikle tekstil ve iplik üretimi yapan firmalarda ciddi bir mali kriz yaşandığını ortaya koyuyor. Gaziantep sanayisinin temelini oluşturan bu firmalardaki çöküş, binlerce çalışanı ve tedarik zincirini doğrudan etkiliyor. İş dünyası temsilcileri, hükümete ve finans çevrelerine acil destek çağrısında bulunuyor.
Konkordato Nedir?
Konkordato, borçlarını ödeyemeyen şirketlerin, alacaklıları ile belirli bir ödeme planı çerçevesinde yeniden yapılandırmaya gitmesi anlamına geliyor. Mahkeme tarafından verilen mühlet süresince, firmalar hacizden korunarak faaliyetlerini sürdürebiliyor.