Bölge çiftçisine ekonomik umut olan bu verimli tür, yüksek fiyatla alıcı buldu. İlk hasat heyecanı altın sürpriziyle taçlandı.
Gaziantep’in verimli Barak Ovası'nda yetiştirilen erkenci Antep fıstığı türü “Barak Yıldızı”, Oğuzeli ilçesinin Uğurova Mahallesi’nde üretici Alirıza Özdemir’in 28 dönümlük arazisinde hasat edildi. Hasada Oğuzeli Kaymakamı ve Belediye Başkanı Bekir Öztekin de katıldı. İlk ürün için üreticiye altın hediye edilirken, bölge ekonomisine olan katkısı da vurgulandı.
Barak Yıldızı: Gaziantep’in Altın Fıstığı
Barak Yıldızı, Gaziantep’te haziran ayının ilk haftasında olgunlaşan ve pazarda yüksek fiyatla alıcı bulan erkenci bir fıstık türü. Diğer fıstık türlerine göre daha kısa sürede olgunlaşması, üreticiye sezon başında erken gelir imkânı sunuyor.
Barak Ovası’nın sıcak ve kurak iklimine tam uyum sağlayan bu tür, her yıl düzenli ürün vermesiyle de dikkat çekiyor. Uzmanlara göre Barak Yıldızı, yüksek verimi ve pazar avantajıyla bölgenin tarım geleceğinde önemli bir rol üstlenebilir.
“Oğuzeli Tarım Üssü Olma Yolunda İlerliyor”
Oğuzeli Belediye Başkanı Bekir Öztekin, ilk hasada katılarak üretici Alirıza Özdemir’e altın hediye etti. Sosyal medya hesabından da açıklama yapan Öztekin, “Uğurova Mahallemizde erkenci tür olan Barak Yıldızı’nın ilk hasadına Kaymakamımızla birlikte katıldık. Bu ürün, Oğuzeli’nin neden bir tarım üssü olduğunu açıkça gösteriyor” dedi.
Yüksek Verim, Yüksek Gelir
Barak Yıldızı türü, bir ağaçtan ortalama 50 kilograma kadar ürün alınmasını sağlıyor. Çiftçiler, bu türün pazar payının giderek arttığını ve “altın değerinde” gelir sağladığını belirtiyor.
Ziraat mühendislerine göre bu türün yetiştirilmesinde doğru sulama ve toprak yapısı büyük önem taşıyor. Ancak Barak Ovası’nın tuzlu ve kurak toprağı bile bu fıstık türü için bir engel oluşturmuyor.
Barak Yıldızı’nın Özellikleri
En erken olgunlaşan Antep fıstığı türü
Koyu yeşil iç rengiyle kalite göstergesi
Haziran başında hasat ediliyor
Kurak ve sıcak iklime dayanıklı
Yılda bir kez ürün veriyor, 10-15 yılda tam verime ulaşıyor
Ortalama bir ağaçtan 50 kg ürün alınabiliyor