Gaziantep’te Fabrikalar Bayramla Birlikte Frenliyor: Üretime 2 Haftalık Zorunlu Ara!

GAZİANTEP – 2025 Kurban Bayramı’nın hafta sonuna denk gelmesiyle birlikte resmî tatil süresi 4.5 günle sınırlı kalsa da, Gaziantep’teki birçok üretim tesisi ve sanayi kuruluşu, ekonomik koşulları gerekçe göstererek üretime ara verme kararı aldı

Bayram Tatili Zorunlu Üretim Molasına Dönüştü

İhracat pazarlarında yaşanan daralma, artan maliyetler ve iç talepteki ciddi düşüş, özellikle sanayi üreticilerini bayram dönemini uzatmaya itti. Gaziantep gibi sanayi kentlerinde faaliyet gösteren çok sayıda fabrika, verimsizlik ve yüksek maliyet gerekçesiyle şalteri indiriyor. İşçilerin bir kısmı yıllık izne çıkarılırken, bazı işletmeler “gelişmelere göre üretime devam edip etmeyeceğini” bayram sonrası değerlendirecek.

Üretimde Büyük Düşüş, İş Gücü Kaybı Artıyor

Son aylarda istihdamda ciddi kayıplar yaşandığı, özellikle ayakkabı ve tekstil gibi emek yoğun sektörlerde çalışan sayısının önemli ölçüde azaldığı bildiriliyor. Sektör temsilcilerine göre bazı işletmelerin artık “bu iş sürdürülemez” noktasına geldiği ve bayram sonrası üretimi tamamen durdurma ihtimali de masada.

Tekstilde Yarısı Duruyor

Hazır giyim ve tekstil alanında faaliyet gösteren firmaların yaklaşık yüzde 50’si üretime bir haftadan uzun süreli ara verecek. Gaziantep’te özellikle dokuma, halı ve konfeksiyon alanındaki işletmelerin büyük kısmı, sipariş eksikliği ve maliyet baskısı nedeniyle üretim planlarını askıya aldı.

???????? Sanayici Ne İstiyor?

Sektörün önde gelen temsilcileri, pandemi döneminde uygulanan kısa çalışma ödeneği benzeri bir sistemin tekrar devreye alınmasını talep ediyor. “Ne işçimizi kaybetmek istiyoruz, ne de tamamen kapatmak zorunda kalmak” diyen üreticiler, kısmi destekle ayakta kalmanın yollarını arıyor.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri