Antep'in Tarih Kokan Sokakları Apartman Gölgelerinde Kayboluyor: Ağa Semtlerinden Gecekondulara Dönüşüm Hikayesi

Antep'in Tarih Kokan Sokakları Apartman Gölgelerinde Kayboluyor: Ağa Semtlerinden Gecekondulara Dönüşüm Hikayesi
Gaziantep'te bir zamanlar ağaların ve beylerin yaşadığı semtler günümüzde apartman kültürüyle yoksul mahallelerine dönüşmüş, kaderlerine terk edilmiş durumda.

Gazaiantep'te bu mahallelerin inanılmaz hikayesi ve geçmişinin tadını çıkarmanız mümkün. Bu dönüşümün ve Gaziantep'in köklü halkının öyküsünü aktaralım.


TARİH KOKAN MAHALLELER

Tabakhane, Şehreküstü, Hoşgör, Bey Mahallesi ve Akyol gibi semtler, Gaziantep'in özgün kimliğini yansıtmaktadır. Bu mahalleler yıllar boyunca şehrin yerlileri tarafından terk edilmiş ve çoğunlukla satılmış ya da kiraya verilmiştir. Eski taş mimarinin muazzam örnekleri olan evler, yerel yönetimlerin çabalarıyla yeniden hayat bulmuş ve turizme kazandırılmıştır. Eski mahallelerdeki evler, tarihi camiler, hanlar ve hamamlar restorasyon çalışmalarıyla turizm amacıyla müzelere, kültür merkezlerine, restoranlara, kafelere ve butik otellere dönüştürülmüştür.

KOMŞULUK DENİNCE GAZİANTEP

Tarihteki mahalle kültürünün izlerini barındıran Gaziantep'in bu mahallelerinde, farklı dinlerden insanlar bir arada yaşamış, komşuluk ilişkileri ve birlikte yaşama kültürü gelişmiştir. Örneğin Ramazanda Müslümanlara komşuları tarafından yemek pişirilmiş, Cumartesi günleri yemek pişirmeyen Yahudilere ise Müslümanlar yemek ulaştırmıştır. Şehrin büyümesiyle beraber mahalle kültürü azalsa da, hala eski komşuluk ilişkilerini sürdüren kadınları görmek mümkündür.

TABAKHANE-BEY MAHALLESİ

İlgili mahallelerin her biriyle alakalı ilginç bilgileri paylaşma zamanı. Tabakhane semti, Gaziantep kalesinin eteklerinde Alleben deresi kenarında tabak ve dericilerin bulunması sebebiyle bu adı almıştır. Semt halkının hararetli damalar oyunları ve esprili takılmalarıyla da ünlüdür. Eski Bey Mahallesi ise Gaziantep taş mimarisinin göz alıcı örneklerini barındıran ve bugün bir açık hava müzesi gibi olan bir semttir. Bu yörede birçok turistik mekan, müze ve kültürel etkinlik alanı bulabilirsiniz.


ŞEHREKÜSTÜ, AKYOL, HOŞGÖR

Şehreküstü Mahallesi ise, adının kökeni oldukça tartışmalı ve efsanevi hikayelere sahip olan bir mahalledir. Akyol Mahallesi, bilgi sahibi insanların çıktığı, eski adıyla 'Ağyol' olarak bilinen ve Amerikan Hastanesi'ne ev sahipliği yapan bir bölgedir. Hoşgör Mahallesi'nin kökeninin ise sempatik bir komşuluk hikayesi yatmaktadır. Bu mahalle, gecekondu yapımlarının artmasıyla yetkililerin ve mahalli insanların hoşgörü talepleri sonucunda bu adı almıştır ve sonrasında şehir için cazibe merkezi haline gelmiştir.


Gaziantep'teki bu tarihi mahalleler, zengin ve köklü geçmişleriyle ziyaretçilerine hala çok şey anlatıyor. Modernleşmenin getirdiği değişimlere rağmen, Gaziantep'in tarihi mahalleleri yaşayan birer hazine olarak kent kimliğini ve kültürel mirasını korumaya devam ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.