Preply Dünya Lezzeti Baklavanın Diğer Yabancı Dillerdeki Telaffuzlarını Açıkladı

Preply Dünya Lezzeti Baklavanın Diğer Yabancı Dillerdeki Telaffuzlarını Açıkladı
Preply, dünya genelinde sevilen bir tatlı olan baklavanın farklı dillerdeki telaffuzlarını açıkladığı ilginç bir çalışma gerçekleştirdi.

Preply, dünya genelinde sevilen bir tatlı olan baklavanın farklı dillerdeki telaffuzlarını açıkladığı ilginç bir çalışma gerçekleştirdi. Baklava, her biri kendi benzersiz lezzetini ve kültürel özelliklerini yansıtan birçok farklı ülkede tüketilmektedir. Online İngilizce kursları Preply, bu lezzetli tatlının farklı dillerde nasıl ifade edildiğini keşfetmek amacıyla bir dizi dil telaffuzu üzerine bir araştırma yürüttü. Bu çalışma, baklava tutkunları için eğlenceli ve ilginç bir yolculuğa davet ediyor, çünkü baklavanın dünya çapındaki adlandırmaları ve telaffuzları kültürel çeşitliliği ve tatlı tutkunlarının bir araya gelme gücünü yansıtıyor.

Preply’in uluslararası yaptığı 1000 kişilik ankete göre en çok sevilen türk tatlısı Baklava seçildi ve ülkelere göre telaffuzunu açıklandı. Baklava kültürel etkileşim ile popüler olmuş bir tarihi geçmişe sahiptir ve bu sayede dünya tarafından tanınmıştır. Bu kadar ünlü olan bir tatlı farklı ülkelerde de yoğun bir ilgi gördüğü için, farklı dillerde farklı telaffuzları mevcuttur.  Tüm dünyada ünlü olan baklava için araştırma yapan Preply diğer dillerde nasıl telaffuz edildiği konusunda anket sonuçlarını paylaştı.  Rusça “Pahlava”  Çince “Bakelawa” Japonca “Bakureva” olarak telaffuz edilen Baklava, İngilizce, Fransızca, Almanca ve İspanyolca gibi dillerde yine “ Baklava” olarak telaffuz edilmektedir.

Baklavanın Tarihçesi

Baklava Türkçe kökenli bir kelimedir ve “baklava”nın eski Türkçe’de “baklağı” ya da “baklağu” olarak da ifade edildiği bilinir. Bunun yanı sıra baklava hamurunu açmak için gerekli olan oklavanın yine Eski Türkçe ’de “oklağu”, “oklağa” gibi kavramlarla ifade edilmiş olması; baklavanın Türk kültürüne ait bir lezzet olduğunun en önemli ve başlıca kanıtıdır.

Göçebe bir yaşantı süren Türklerin yufka ile yapmış oldukları birbirinden farklı yiyeceklerin, baklavanın ortaya çıkmasına ortam hazırladığını söylemek doğru olacaktır. Çok eskiden yufkalar, tek tek açılır ve pişirildikten sonra, içine eklenen birçok tatlı harçlarla katmerli hamur işleri ortaya çıkmıştır. Baklava da bunlardan biridir.  Bunun yanı sıra Azerbaycan’da Bakı pahlavası olarak ifade edilir.  Sekiz kat yufkanın arasında fıstık fındık konularak hazırlanır.  Geleneksel tatlı olan baklava, Orta Asya’da saçta yufka ile yapılır ve klasik Türk baklavasına en yakın lezzet olarak bilinir.

Osmanlı topraklarının çok geniş bir coğrafyaya yayılması ve çeşitli birçok kültüre ev sahipliği yapması sebebiyle ortaya çıkan ürün ve lezzetler ortak kabul edilmiş; çeşitli ülkeler tarafından da sahiplenilmiştir. Fatih Sultan Mehmet dönemine ait olan mutfak defterlerinde yer alan bir bilgiye göre, baklava ilk defa 1473 senesinin Şaban ayında Topkapı Sarayı’nda ikram edilmiştir. Baklavanın tarihine ait diğer bir kayıt ise 17. Yüzyılın ortalarında Evliya Çelebi tarafından not edilmiştir. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Bitlis Beylerinden bir tanesinin konağında baklavadan yediğini yazmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.