Uyuşturucuyla herkes mücadele etmeli

“ Türkiye'de 1990 yılında yaklaşık 381 bin kişi madde kullanım bozukluğuna sahipken, bugün bu rakamların milyonlara çıktığını görüyoruz. Sentetik uyuşturucu kullanım yaşının ise 10’a düştüğünü görmekteyiz. Uyuşturucuyla mücadelede toplum olarak hepimiz sorumluyuz. Tüm aileler çocuklarını gözlemlemeli ve değişik tavır ve hareketlerinden şüphelendiğinde gerekli yardımları hemen talep etmelidir. Gençlerimizi uyuşturucu bağımlısı olunca şuurlarına maalesef kaybetmektedirler ve bu şekilde etrafındaki insanlara zarar verebilmektedirler. Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin (EMCDDA) yayımladığı 2021 raporuna göre, Türkiye'de ele geçirilen MDMA ve eroin miktarı diğer tüm birlik üyesi ülkeleri geçmiş durumda. Türkiye’nin coğrafi konum olarak geçiş noktası olarak görülmesi de bunun bir başka sebebi olarak görülebilir.

Türkiye Geçiş Noktası Mı?

Uyuşturucu maddelerin dağıtımı maalesef ülkemiz üzerinden yapılmaktadır. Türkiye’nin konum olarak Asya ile Avrupa’yı birbirine bağladığı için geçiş güzergahı olarak kullanılmasına sebep oluyor. Uyuşturucu maddenin geçişinin ülkemiz üzerinden yapılmasından dolayı her yıl binlerce kişinin yakalanması da bunun göstergesidir. Emniyet Genel Müdürlüğünün verilerine göre ülke genelinde 2021 yılında güvenlik güçlerinin müdahale ettiği 159 bin 268 uyuşturucu olayında 231 bin 652 şüpheli yakalanmış ve gerekli işlemler yapılmıştır.

Türkiye'de uyuşturucu madde imal ve ticaretiyle mücadelede, EGM, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü etkin görev yapıyor. Söz konusu kurumlarla birlikte Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü (TMO), Adli Tıp Kurumu (ATK), Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) gibi kurumlar da uyuşturucuyla mücadelede önemli görevler üstleniyor.

Gaziantep’te Durum Nasıl

Uyuşturucuyla mücadele konusunda Gaziantep ise performansıyla adete uyuşturucu satıcılarına darbe vuruyor. Ancak uyuşturucu satıcısının ve içicisinin çok olması nedeniyle mücadele de yeterli adımlar atılamıyor. Madde bağımlısı bir gencimizi tekrar topluma kazandırmak en az 2 ile 3 yıl arasında bir zamana ihtiyaç duyulmaktadır. Buradan ben herkesi uyuşturucuyla mücadelede etkin rol üstlenmeye davet ediyorum. Bu gençlerin bizim çocuklarımız olduğunu unutmamalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Şen Arşivi