Mehmet Salih  Ünal

Mehmet Salih Ünal

Kar Yağdı Nihayet Memleketime

Bir haftadır kar hasretimiz nihayet sona erdi. Uzun yılların ardından Nizip, Gaziantep ve çevre illeri beyaz örtüye büründü. Memleketin yaşı ileri gelenleri yaklaşık 40 senedir böylesine kar yağmadığını söylüyor. Ben de hiç bu şekilde kar yağışına şahit olmamıştım. Henüz çocuk yaştayken kar yağışına şahit olurdum. Evimizin bahçesine iner karla oynardık. Ama o zamanlarda yağan kar bile bu denli yoğun değildi.
Son birkaç yıldır ise ya hiç yağmıyordu ya da yağsa bile çok kısa sürede yağıyor; yağan kar da çok uzun sürmeden eriyip gidiyordu. Ki bu az yağış da nadiren gerçekleşiyordu. Ancak bu defa çok güzel bir kar yağışı oldu ve bir süre de toprakta kaldı. Yurdun genelinde böylesine güzel yağışlar gerçekleşti. Aslında ülkemizin genelinde yıllardır hasret kaldığımız beyaz örtüye nihayetinde kavuşmuş olduk.
Kar, berekettir. Güzel bir nimettir. Toprağa, havaya, suya olan faydası saymakla bitmez. Kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğumuz şu günlerde yağan güzel kar adeta toprağa, ürünlere ilaç gibi oldu. Bahar mevsimi geldiğinde Allah’ın da izniyle bol bereketli ürünler alacağımıza inanıyorum. Kuruyan su kaynaklarımızın yeniden canlanacağını ümit ediyorum. Hastalıklardan kirden yıpranmış havamızın yeniden temizlendiği kanaatindeyim.
Son dönemlerde yaşadığımız kuraklık ve bunun sonucunda gıda fiyatlarındaki aşırı fiyat artışının temel sebeplerinin en önemlisi uzun süre yeryüzüne düşmeyen kar taneleri. Hastalıkların, salgınların sürekli artmasının altında yatan sebep yine yağmayan kar nedeniyle havanın sürekli kirli olması. Hatta su pınarlarımızın, yer altı ve yer üstü su kaynaklarımızın yavaş yavaş kurumaya neden olmasının sebebi de toprağın kara olan hasreti. İklim değişikliği nedeniyle yaşadığımız küresel ısınmada şuanda yağan kar büyük bir ümit oldu hepimiz için.
Rahmetin elbette bir zahmeti de olur. Bereket, imtihanı da beraberinde getirir. Altyapılardaki eksiklikler (haliyle uzun süre yağmayan karın 20 saatte yağmasından doğan hazırlıksızlık), artan nüfus gibi etkenlerden dolayı haliyle bir takım sıkıntılar yaşandı. Yollar kapandı, doğalgaz ve elektrik kesintileri gerçekleşti. Bu tür aksaklıkların giderilmesi için de yetkililer ciddi çaba sarf ettiler. Olumsuz hava şartları nedeniyle mağduriyetler olsa da gösterilen çabayı görmezden gelemeyiz.
Tüm bunlara rağmen kar yağışına isyan etmek bu nimetin yeniden elimizden alınmasına neden olabilir. Belki de verilen nimetin kıymetini bilmeyişimiz nedeniyle hasrettik bu kadar yıl kar yağışına. Her ne olursa olsun sabretmeli ve şükretmeliyiz.
Neticede kar yağışını lütfeden yeniden de elimizden alabilir. Lütfundan dolayı şükürsüzlük yapmamak gerektiği kanaatindeyim.
Bereketli ola…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Salih Ünal Arşivi