Mehmet Erol Maraş

Mehmet Erol Maraş

Kar Tusunamisi!

Yıl 1968… Karın en çok yağdığı yıllardan birisi. Tam tamına 54 yıl sonra yine Gaziantep adeta geçtiğimiz hafta kara teslim oldu. İlk başta Kars ve Erzurum karına benzeyen, İrlanda soğuğu olarak benzetilen Gaziantep’te bundan nasibini aldı. Ben bunun adına bir günlük kar tusunamisi diyorum. Tusunami o kadar büyük geldi ki, Gaziantep’te karın bir metreye kadar yükseldiğini gördük. Bu kar karşısında ilk başta beklenmedik bir durum olduğu için bir gün boyunca büyük sıkıntılar yaşandı. O günü şöyle değerlendiriyorum, sabahın erken saatlerinde karın yağışı olmayınca ve akşam saat 17.00’a doğru kar yağıp bununla birlikte gerçekleşmesi neticesinde Gaziantepliler biranda şok bir şekilde şaşkına döndüler. Aynı şekilde, belediyeler ile valilikte bunun karşısında biraz bocalama yaşadıysada “Tusunami karına karşı” kısa bir sorun yaşandı. Bu sorunda yine Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, “Ortak akıl” uygulamasını faaliyete geçirerek çözdüler. Vali Gül’ün koordinasyonunda sorunları bir bir çözmeye çalıştılar. İlk başta şunu yaptılar; Büyükşehir ve ilçe belediyeler arasında biran anlaşmazlık olduğuda keşfedildi. Bundan dolayı da bir süre sıkıntı yaşandı. “Ana yol-ara yol” bürokrasinin genel yapısında olduğu gibi kar toplarını birbirlerine attılar. Sonunda ortak akıl faaliyete geçerek tusunamiyi de yenmeyi başardılar.
Olay TV’nin canlı bağlantısında sayın Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu çok güzel sözler söyledi, “Biz geçen yıl 5 ton tuz aldık, bunun iki tonunu kullandık, üç ton halen depomuzda duruyordu. Yine ben buna rağmen tuzları depomuzda tutmuştum. Bizde böyle bir şeyi kesinlikle beklemiyorduk” sözlerini gündeme getirdi. Bence Fadıloğlu, objektif şekilde “Kar tusunamisini” beklemediklerini açıklamış oldu. Bunun adına hem kar tusunamisi diyorum, hemde doğal afet olarak değerlendiriyorum. Ayrıca bunu kar yıl var yılı olarak hatırlatmak istiyorum. Her sıkıntının arkasında mutlaka iyi bir şey olur. Onun için Gaziantep’in herkes biliyor ki, su sıkıntısı baş göstermişti. Eskiden Gaziantep’in neresine kazma vurursan vur hemen oradan su çıkardı. Son 20 yıldan buyana gerçekten de Gaziantep’te kuyularda su sıkıntıları yaşanıyordu. Bundan böyle bu karın hayırlara vesile olacağına inanıyorum.
Gelelim Gaziantep Valisi Davut Gül’ün performansına. Sayın Gül gerçekten izlediğim kadarıyla “kar tusunamisine” karşı ekibiyle çok iyi bir mücadele verdi. Bildiğim kadarıyla sayın Valimiz Gül, Erzurumludur. Ayrıca Sivas gibi sürekli kar ve soğuk havası olan bir yerde Valilik yaptığı için tecrübeli bir validir. Öylede oldu. Gecesine gündüzüne katarak elinden geleni de yaptığını rahatlıkla söyleyebilirim. Son iki günden buyana da en iyi şekilde tedbiri alarak çalışmalar yaptı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise yine beklemediği bir kar esareti karşısında ilk anda sıkıntı yaşadıysa daha sonra bunu çözerek Gaziantep şehrinin sıkıntı yaşamasını en iyi şekilde engellemeye çalıştı. Bunda da başarılı oldu.
Şahinbey Belediye Başkanı Sayın Mehmet Tahmazoğu’da ilçe nüfusu bir milyonun üzerinde olduğu için daha çok çalıştı. Şahinbey eski mahallelerden oluşuyor. Eski sokaklara girmek mümkün değil. Gücü yettiğince elinden geleni yaparak Şahinbey’de işleri yoluna koymayı başarmıştır.
Yine aynı şekilde Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu’da ilçesinde en küçük sorunu bile bizzat ilgilenerek çözmeye çalıştı. Ayrıca burada birşey daha söylemek istiyorum. Biliyorsunuz burada Karayolları 54. şube şefi eski Şehitkamil Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Bozgeyik’tir. Karayolları ise devlet yollarını açmakta iyi bir sınav vermiştir. Gaziantepli bir bürokratın böyle bir görevde olmasından da ben bir Gaziantepli olarak mutluluk duyduğumuda dile getirmek istiyorum. 54. şube şefliğinde Orhan Bozgeyik’in geçmişi belediyeci olduğu için, karayollarına bağlı devlet yollarının açılmasını da sağlamıştır. Son olarak şunu söylemek istiyorum. Gaziantep’te herkes el ele verirse başarılmayacak birşey yoktur. Tabi hatalar olunca bir daha aynı hatalar yapılmaz. Gaziantep üst düzey yönetiminin bir hatası olduysa bu kadarda, “Vur abalıya yapmakta doğru değildir”. Sezar’ın hakkını sezara vermeliyiz. Brütüslerle işimiz yok.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Erol Maraş Arşivi