Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Kar Musikisi

Kar ile ilgili çok şairler şiirler yazmışlardır. Dr. Cenab Şahabettin’in  “Elhan-ı Şita” isimli kışla, karla ilgili şiiri çok meşhurdur. Bu şiirin başlığı “Kış sesleri, kış nağmeleri, kış ezgileri, kış musikileri” gibi Türkçeye çevrilebilir Şiirin içinde; “Karlar Ki semadan düşer düşer ağlar! Karlar Ki havada uçar uçar ağlar!” der.

Her şeyde hatta en çirkin görünen şeylerde bile bir güzellik yönü vardır. Bir kısım hadiseler zahiren çirkin, karışıktır. O dıştan görünüşün altında gayet parlak güzellikler ve intizamlar vardır. Bahar mevsiminde fırtınalı yağmur, çamurlu toprak perdesi altında, nihayetsiz güzel çiçek ve muntazam bitkilerin tebessümleri saklanmış. Allah güz-kış mevsiminin haşin tahribatı, üzücü ayrılık perdeleri arkasında kış hadiselerinin tazyikinden ve azabından muhafaza etmek için, nazlı çiçeklerin dostları olan nazik hayvancıkları hayat vazifesini sonlandırıp, terhis eder. Kış perdesi altında nazlı, taze, güzel bir bahara yer hazırlanmaktadır.

Fakat insan, hem daima işin zahirine, dış yüzüne baktığı ve daima bencil olduğundan dış görünüşe bakıp çirkin olduğuna hüküm verir. Halbuki eşyanın insana bakan yönü bir ise Allah’ın isimlerine bakan yönü bindir.

Bize görünen çirkin mahlukların ve hadiselerin zahiri yüzleri altında gayet güzel ve hikmetli sanat ve yaratılışlarına bakan güzel yüzler yaratıcısına bakar. Çok güzel olan bu perdeler bize bu yaratılanların hikmetlerinden haber verir. Pek çok dışarıdan görülen intizamsızlıklar ve karışıklıklar pek muntazam bir kusursuz ve eksiksiz yazılardır. Bunun için görecek göz olması yeterlidir.

Meselâ, "kar"ı pek soğuk ve tatsız kabul ederler. Halbuki, o soğuk, tatsız perdesi altında o kadar sıcak gayeler ve öyle şeker gibi tatlı neticeler vardır ki, tarif edilmez. (Sözler’den) Ayrıca her kıştan sonra bir bahar, her geceden sonra bir sabah vardır. Karla ilgili bazı sözler:

Kardan adamın krallığı güneş çıkına kadardır.

Hayatın dahi kar kadar saf ve temiz olsun. Amin.

“Cihanı baştan başa kar kaplasa, güneşin harareti bir bakışta onu mahveder.” – Mevlana

“Kar olmuşum yağıyorum. Kimse farkında değil.” – Cahit Sıtkı Tarancı 

Eğer kış, "Baharı yüreğimde saklıyorum" deseydi, ona kim inanırdı? - Halil Cibran

Kar taneleri doğanın en kırılgan şeylerinden biridir, ancak bir arada kaldıklarında neler yapabileceklerine bakın. - Vista M. Kelly

Allah dağına göre kar verir. (Atasözü)

Kar ne kadar çok yağsa yaza kalmaz (Atasözü)

İncecikten bir kar yağar tozar elif elif diye (Karacaoğlan)

Üzülme! Dikenden gül bitiren, kışı da bahar haline döndürür.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi