Cepler yanmaya başladı

2020 yılı bitsin, 2021 yılı da bitsin derken, 2022’ye girdik. 2022’ye umutlu girmek için 84 milyon saniyeleri sayarken zamlar peş peşe geldi. Akaryakıt, elektrik, doğalgaz, vergi, ceza v.s derken her şeye zamlarla girdik. 2021 yılı büyük ekonomik krizleri ile çalkantılı geçince yurttaşlarımızın psikolojiside bozulmuştu. Ev, araba, gıda v.s derken 2021 yılında her şeye zam gelmişti ancak faturalar gelmeyene kadar vatandaş çok hissetmemişti. 2022 yılının ilk haftalarında elektrik ve doğalgaz faturaları zamlı olarak gelince sosyal medya üzerinden tepkilerin oluşmasına neden oldu. Bir gazeteci olarak yurttaşlarımızın hakkını koruyabilmek adına gerek Enerji Bakanlığına, gerekse Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) itiraz ederek mağduriyetlerin giderilmesini talep etmiştim. Bu talebimiz EPDK tarafından dikkate alınarak elektrik faturalarının mercek altına alındığı açıklandı. Faturalar incelendikten sonra büyük ihtimalle bir düzeltme olacağının kanaatindeyim. Ancak Ocak ayının son haftasında ve Şubat ayı içerisinde gelecek olan faturaların ise daha yüksek geleceğini tahmin ediyorum. Çünkü aralık ayı mevsimsel olarak çok ağır kış koşullarında geçmemişti. Ancak Ocak ayının gitmesiyle birlikte havalar biraz daha soğumaya başlamıştı. Şubat, Mart, Nisan ayındaki elektrik ve doğalgaz faturaları ceplerimizi biraz daha fazla yakacağa benziyor.

Ulaşım Zamları Cepleri Zorlayacak
Akaryakıt fiyatlarının 14 liraya yaklaşmasıyla birlikte ulaşım ücretlerine de düzenleme getirdi. Maliyetlerin yükselmesiyle birlikte Nizip- Gaziantep ve Nizip-Karkamış arası dolmuş ücretlerinin 20 liraya yükselmesine sebep oldu. Gaziantep’te özel halk otobüs ücretleri de 4,4 liraya yükseldi. Öğrenciler için bilet fiyatları 4 liraya çıktı ancak 1 lira 85 kuruşunu büyükşehir belediyesi karşılayacağı için öğrenciler 2 lira 15 kuruş ödeme yapmış olacak. Kendi aracıyla evinden işine gitmek isteyenler ise özel aracıyla bile kilometre başı 1 liralık akaryakıt bedeli ödemek zorunda kalacak.

Gelir-Gider Hesabı Tutmayacak
Ekonomik krizin etkileri gün geçtikçe vatandaşlarımızı zorlamaya devam ediyor. Özellikle sabit gelir grubunda bulunan asgari ücretli, işçi, emekli ve memurlar için gelir-gider hesabı iyice karışacağa benziyor. Asgari ücretli henüz cebine zamlı olan 4 bin 250 lirasını koyamadan parasının kaybolduğunu görecek, emekli maaşlarıyla geçinmek ise imkansız oldu. Bugünün şartlarında 4 kişilik çekirdek bir ailenin sağlıklı bir şekilde hayatını devam ettirebilmesi için asgari 8 bin lira ücret alması gerekmektedir. Vatandaşlar tasarruf ederek hayatlarını sürdürebilmeye çalışıyor ama gıda, kira ve faturalar buna müsade etmiyor.
Rabbim 84 milyonun yardımcısı olsun, bu kış biraz daha üşüyebiliriz. Sebep ve imkanlar ne olursa olsun herkese sağlıklı, huzurlu ve mutlu hafta diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Şen Arşivi