Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Doğruluk

Bir tane sıdk (doğruluk) , bir harman yalanları yakar. Bir tane hakikat, bir harman hayallere tercih edilir.

Yalan bir hakkı örten sözdür. Bir tane sıdk, milyonla yalanı yakar. Bir hakikat çekirdeği, tohumu, hayal sarayını yıkar. Sıdk büyük esastır. Parlayan, ışıldayan cevherdir.

Her sözün doğru olsun, her hükmün hak olmalı. Lâkin hakkın olamaz her doğruyu söz etmek. Bunu iyi bilmeli.

Senin üzerine haktır ki, her söylediğin hak olsun. Fakat her hakkı söylemeye senin hakkın yoktur. Her dediğin doğru olmalı; fakat her doğruyu demek doğru değildir." (Lemeât)

 "Huz mâ safâ, da' mâ keder" kendine düstur etmeli.  İfade: “Kederi bırak, mutluluğu al” “İyisini al, kötüsünü terk et” “Sefasını sür, cefasını terk et” gibi birçok anlamlara gelmektedir.

Yani olaylara ve hadiselere iman ve hidayet gözlüğü ile bakan birisi, her şeyin iyi ve güzel tarafını görür ve onunla mutlu olur. Zahirde çirkin ve azap gibi duran şeyleri de kadere havale edip, tam bir teslimiyet ve tevekkül ile o huzur ve mutluluğuna halel ve zarar verdirmez. Bu sebepledir ki "Kadere iman eden, kederden emin olur." denilmiştir. Özetle, "Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen ise hayatından lezzet alır." Güzel gör, hem güzel bak. Tâ güzel düşünmeli. Güzel bil, hem güzel düşün. Tâ lezzetli hayatı bulmalı.

S - Herşeyden evvel bize lâzım olan nedir?

C - Doğruluk.

S - Daha?

C - Yalan söylememek.

S - Sonra?

C - Sıdk, ihlâs, sadakat, sebat, tesanüd.

S - Neden? C - Küfrün mahiyeti yalandır. İmanın mahiyeti sıdktır. Şu burhan, delil kâfi değil midir ki, hayatımızın devamlılığı imanın ve sıdkın ve dayanışmanın devamıyladır. (Münazarat’tan)

Yaşasın sıdk! Ölsün yeis, ümitsizlik! Muhabbet devam etsin! Şûrâ (istişare meclisi) kuvvet bulsun! Bütün kınama ve azarlama ve nefret, faydasız gelip geçici arzular ve hevese uyanlara olsun. Selâm ve selâmet, hidayete, İslamiyet uyanlar üstüne olsun. Âmin.

Peygamberimiz (aleyhissalâtü vesselâm) ferman etmiş ki:  sûre-i Hûd’daki  [Emrolunduğun gibi dosdoğru ol!] (Hûd: 112) âyeti beni ihtiyarlattırdı. Çünkü, ehemmiyeti azimdir; tam istikameti emrediyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi