HUKUKA TARİHSEL BİR BAKIŞ

Birçok tanımı yapılmasına rağmen hukukun ne olduğu üzerinde herhangi bir görüş birliği bulunmamakta olup nasıl ortaya çıktığı veya nerede oluştuğu hakkında da bir uzlaşı bulunmamaktadır.
Üssel görüşe ’yi modernleştirme çabası daha sonra başka iç meseleler neticesinde sekteye uğrayacak ve asker-bürokrat temelli yaratılmaya çalışılan elit sınıf projesi tamamen başarısızlığa uğrayacaktır. 
Elde edilen başarılar her ne kadar azımsanmayacak kadar olsa da Türk Hukuk Sisteminin 200 yıllık modernleşme çabası tüm çabalara rağmen yeterli başarıya ulaşamayacak ve bizimle takriben eşzamanlı olarak modernleşme çalışmalarına başlayan Japonya’nın yıllarca gerisinde kalmış bulunmaktayız.
 Lakin bir Şark İmparatorluğunun bu kadar hızlı bir şekilde dönüşüm geçirmesi ve Avrupa’nın hukukta 500 yılda başardığını 200 yılda başarmaya çalışması büyük cesaret ve azim isteyen gözü pek bir girişimdir.
 Denilebilir ki; hukukumuzdaki değişiklikler toplumumuzdaki değişimlerin birer yansıması olup 2000’li yıllarda gerçekleştirdiğimiz reformlar da internet dünyasını ve liberal ekonomiyi özümseme saikiyle gerçekleştirilmiştir. 
İsteriz ki; ülkemizde ihtiyaç duyulduğu her an değişiklik talebine cevap verebilecek ve yeni bir hukuk sistemi yaratacak genç ve parlak beyinler ilelebet var olsun.
Rıza göstermediğimiz şeyse hukuk ve gayrı tüm alanların eğitiminin ezbere değil düşünüşe dayatılmasıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aykut Demir Arşivi