“Meta” “Meta” “Meta”verse

WhatsApp kullanıcıları bilir ilk açılış sayfasının en altında Facebook tarafından desteklendiği yazardı. Son birkaç gündür Facebook’un adının değişmesi ile birlikte Meta tarafından desteklendiği yazıyor. Yani koskoca Facebook adını Meta olarak değiştirdi. Zuckerberg artık facebookun metaverse şirketi olacağını duyurdu. Ve yani yeni bir dünya düzenine doğru gidişin kapıları somut anlamda aralanmaya başlandı. Bir de Metaverse kavramı son günlerde konuşulmaya başlandı. Peki metaverse nedir ? Ne işe yarar ? Bize katkısı ne olacak ? Teknolojik kafalı garaj çocukları yine nasıl bir değişiklik öngörüyor dijital evrende ?

Efendim metaverse AR-VR uygulamalar, online oyunlar, NFT’li sanat eserleri, 5G teknolojisi gibi birçok alanda etkili olacak bir teknoloji. İlk kez 1992 yılında Neal Stephenson tarafından yazılan bilim kurgu romanı olan Snow Crash’ta yer almış sanal gerçeklik dünyası olarak tanımlanıyor. Sanal oyunlar, sanal toplantılar, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve blockchain teknolojilerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş, sanal ve gerçek olanın aynı zaman diliminde yaşandığı yeni bir evren. Anlayacağınız sanal ve gerçek dünyanın iç içe geçtiği halüsinasyonlar dönemi başlıyor. Metaverse dönemi tam olarak başlamasa da aslında başlatacak unsurlar bir araya getirildi. AR/VR teknolojileri, mass multiplayer oyunlar, dijital sanal ikizler, NFT’ler. Ve sonuç metaverse.

Teknoloji devlerinin büyük projesi olan metaverse evreninde dünyanın dev oyun firması olan Roblox Gucci, Nike, Lego gibi markalara destek oluyor. Bu markalar ticari sanal mağaza deneyimi yaşatıyor. Metaverse 3 boyutlu içeriklerin paylaşıldığı bir platform olarak destan yazacak. Bilim kurgu romanlarının baş karakterleri bizler olacağız. Sınırsız bir yaratıcılık dünyası bizi bekliyor. Peki riskli mi ? tehlikeli mi ? Bize zararı-faydası ne olacak. Bekleyip göreceğiz. Senaryo yazılmış, delete tuşuna basıp silmek mümkün değil.

Web 2.0’a veda ediyoruz. Sıradaki gelsin Web 3.0.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi