Zamların Sorumlusu Kim?

AK Parti iktidarı hayat pahalılığının önüne geçemediği için bir takım suçlu aramaya başladı. Ekonomiyi iyi yönetemediği için cezayı milletin kendilerine keseceğinden korkan iktidar suçlu aramaya koyulmuş ve 5’li market zincirlerine müfettiş görevlendirmiş. Evet bu market zincirleri gruplaşıp fahiş fiyattan halka ürünü satıyorlar, peki hükümet şimdiye kadar neredeydi? Bizde buradan soralım elektrik, doğalgaz, akaryakıt ve dövizi de bu 5’li market zinciri yönlendiriyor. Hani bir ara kabinede bir bakanınız vardı ve bakanlığına dezenfektanı yüzde 75 daha fazla ücretle satmıştı. O bakana da müfettiş görevlendirdiniz mi? Birde 5’li müteahhit var her dönem vergilerini sildiğiniz ve desteklediğiniz, birde onları inceleseniz de olmaz mı? Hatalar zincirleme şeklinde devam ederken vatandaşın alım gücü erimeye devam ediyor.

Bu zincir marketler ne zaman kurulmuş ve bunları bu seviyelere kimler taşımış, 20 yıl öncesine kadar sayılı marketleri bulunan kuruluşlar AK Parti iktidarında adete şaha kalkmışlar. 1.Migros (1954) Anadolu Grubu, 2.Carrefour (1991) Sabancı Grubu, 3.ŞOK (1995) Yıldız Holding, 4.BİM (1995) Mustafa Latif Topbaş, 5.A101 (2008) Turgay Aydın Holding tarafından işletilmektedir. Zincir marketler sadece gıda değil, zücaciye, kırtasiye, şarküteri, mobilya, oyuncak, giyim, ayakkabı, elektronik, beyaz eşya v.b ne varsa satmaktadırlar. Şimdiye kadar sesini çıkarmayan iktidar kendisine yakın hissettiği ŞOK, BİM ve A101’in büyümesiyle birlikte yeni kararlar alacağını söylüyor. Peki bizde diyoruz ki ‘Atı alan Üsküdar’ı geçti’. Bu üç harfli market zincirlerinin sayısı bugünlerde 27 bin civarında bulunuyor. Diğer iki grup ise biraz daha büyük alanda hizmet verdiği için 3 bin civarında zincir ile hizmet veriyor. Sayın Erdoğan başbakanken 2010 yılında bakkallar birleşip market açın dedikten sonra bu zincir marketler her mahallede açılmaya başladı. Çünkü o gün söylenen söz bir talimattı ve mahalle bakkalı bitirildi.

Zincir marketlerde bir karşılaştırma yaptım, kendi adlarına üretilen tüm ürünlerde 4 market zincirinin de aynı fiyata ürün sattıklarına şahit oldum. Anlaşılan bu market zincirlerinin kendi aralarında bir iletişim ağları bulunuyor ve buradan fiyatları kendileri belirliyorlar. Ancak farklı markalı ürünlerde ise fiyatların çok farklı olduğunu gördüm ve bakanlığa ihbarda bulundum. Aynı markanın ürünü olan 1 kilogramlık tereyağının son tüketim tarihi bile aynı olmasına rağmen fiyat farkı neredeyse yüzde 90 farklıydı.

Eğer hükümet bu konuda samimiyse önce elektrik, doğalgaz, akaryakıt, döviz gibi ürünlerde bir indirim uygulasın, sonra 5’li market zinciri ile sınırlı kalmadan tüm üretim yerlerini, tüm satış yerlerini incelesin ve indirim uygulatsın. Bu ülkede refah artarsa huzur olur, huzur olursa insanlar mutlu olur, mutluluk olursa herkes kazanır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Şen Arşivi