Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Zaman-Saat

Ahmet Hamdi Tanpınar “Ne İçindeyim Zamanın” isimli şiirinde şöyle seslenir: “Ne içindeyim zamanın, Ne de büsbütün dışında.”

O halde zaman nedir? Zaman hareketlerin bir rengi, bir levni (bir çeşidi), yahut bir şeridi hükmünde diye tarif edilir. Kur’an’da 103. sure olan Asr Suresi 3 âyettir. Asr, çağ, ikindi vakti, uzun zaman demektir.

Hasan Basri Çantay  mealinde: 1. Andolsun asra ki, 2. muhakkak insan kat’î bir ziyandadır. 3. Ancak îman edenlerle güzel güzel amel (ve hareket) lerde bulunanlar, bir de birbirine hakkı tavsiye, sabrı tavsiye edenler böyle değil (Onlar ziyandan müstesnadırlar).

Saat ise kısaca zamanı ölçen alet ve aygıtın adıdır. İnsanlık âleminde ortaya çıkan bir çok buluş vaktini doldurdu ve unutuldu. Yalnız zaman ve saat ter ü taze olarak önemini devam ettiriyor ve kıyamete kadar da ettirecek.

Zaman ve saatle ilgili mucizeyi Hz. Yusuf (A.S). göstermiştir. İşte, Hazret-i Nuh'un (aleyhisselâm) bir mucizesi olan gemi ve Hazret-i Yusuf'un (aleyhisselâm) bir mucizesi olan saati, en evvel insanlığa hediye eden, mucize elidir. Bu hakikate güzel, şirin bir işarettir ki, sanatkârların çoğunluğu, her bir sanatta birer peygamberi pîr (hoca, üstad, usta) kabul ediyorlar. Meselâ gemiciler Hazret-i Nuh'u (aleyhisselâm), saatçiler Hazret-i Yusuf'u (aleyhisselâm), terziler Hazret-i İdris'i (aleyhisselâm) pir kabul ediyorlar. (Yirminci Söz İkinci Makamı)

İslamî kaynaklarda Hz. Yusuf'un (as) saati keşfeden kişi olduğu belirtilmiştir. Zindanda kaldığı süre içerisinde ibadetlerini vaktinde yapabilmek için "zaman ölçen" bir alet yaptığını bildirmişlerdir. Bu da onun bir mucizesidir. Hz. Yusuf (as), zindanda olduğu zaman sürecinde -güneşten yararlanma imkânı olmadığından- özellikle namaz gibi belli ibadetleri yerine getirmek için, bir zaman takvimine son derece muhtaç idi.

Hz. Yusuf'un (as) bir alet geliştirmiştir ki, bu su saatiydi (bazılarına göre bu bir kum saatiydi). Güneş saatleri belirli bir zamanı gösterirken, su saatleri ne kadar zaman geçtiğini de gösteriyordu. Bu yüzden su saatinin keşfi zaman ölçümünün gerçek başlangıcı sayılabilir. İşte, böyle bir ihtiyacı karşılamak ve gelecek nesillere bunu bir hediye olarak bırakmak hikmetiyle Rabbimiz tarafından saat ona ihsan edilmiştir. (https://sorularlaislamiyet.com/hz-yusuf-asun-saat-mucizesi-ve-bu-saatin-mahiyeti-hakkinda-bilgi-verebilir-misiniz)

Zamanla ilgili geleceğe yönelik ümit vadeden yorum ile yazımızı bitirelim. Evet, bakınız, zaman doğru bir hat üzerine hareket etmiyor ki, başı ve sonu birbirinden uzaklaşsın. Belki dünyanın hareketi gibi bir daire içinde dönüyor. Bazen yükselme içinde yaz ve bahar mevsimi gösterir. Bazen alçalma içinde kış ve fırtına mevsimini gösterir. Her kıştan sonra bir bahar, her geceden sonra bir sabah olduğu gibi, insanlığın dahi bir sabahı, bir baharı olacak inşaallah. İslâmın hakikatinin güneşiyle, dünya barışı dairesinde hakikî medeniyeti görmeyi Allah’ın her şeyi kuşatan sonsuz rahmetinden bekleyebilirsiniz. (Hutbe-i Şamiye)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi