Gözler 'SERVİS' İhalesinde


Bu hafta Gaziantep önemli bir ihaleye sahne olacak. 11 Ağustos ve 13 Ağustos tarihlerinde iki ayrı S Plaka yani servis plakası ihalesi yapılacak. 30 yıl süreyle her bir araç için 120 bin lira muhammen bedelli ihalede herke fiyatların iki katına çıkacağını iddia ediyor. Ben yine kitabı tersten okuyacağım. Bence bu ihaleyi esnaf protesto eder ve 120 bin muhammen bedelin üzerine kesinlikle çıkmaz diye düşünüyorum. 


Büyükşehir Belediyesi 60 milyon liranın üzerinde S plaka tahsisi ihalesinden gelir bekliyor. Plakalar Büyükşehir Belediyesi adına tescilli olacak ve resmi, özel öğrenci ve personel taşıması için kullanılacak. 288 S plaka ihalesinde yeni dosya hazırlamaya gerek kalmadan ve 11 ve 13 Ağustostaki her iki ihaleye de şahıslar girebilecekler. Sanayi şehri Gaziantep’te Organize Sanayi Bölgesi 5 bölgeden oluşuyor ve her yıl ihracat şampiyonları çıkaran bir bölge olarak biliniyoruz. Bu üretimin arkasında istihdam edilen binlerce işçi her gün 3 vardiya olarak kentin değişik bölgelerinden Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikaları taşınıp tekrar evlerine servislerle bırakılıyor. Aynı şekilde binlerce öğrenci de okulla ev arasında günde en az bir kez servisle eğitim kurumlarına taşınıyor. Yani bu şehirde 100 binlerce insan hergün servisleri personel ve öğrenci olarak kullanıyor. Gaziantep’te şu anda faaliyet gösteren 3 bin 500 üzerinde servis bulunuyor. 

HESAP ORTADA 

Yapılacak ihalede beklenen yüksek rakamlar olmayacağını ufak bir hesapla şöyle özetlemeliyim. 120 bin lira plaka artı kdv diğer vergiler derken plakanın maliyeti 150 bini bulacak ve çalışacak arabada 250 bin lira dersek ortalama 400 bin liraya bir servis S plakasıyla birlikte çalışır hale gelecek. 2 bin lira aylık mazot, 2500 tl şoför maaşı, araç giderleri, vergiler derken bir aracın maliyeti 5 bin lirayı buluyor. Fabrikalar ise aylık 6 bin liraya S plakalı aracı kiraladığına göre bin lira kar için üzerinde şoför olarak çalışmayan bence bu işi yapmaz. İşini iyi yapan ve araç sayısı fazla olan, emekli şoför çalıştıran ve sıfır garantili araçlarla filo olarak servis taşımacılığı yapan birkaç ciddi firma haricinde hesaba göre kar miktarı çok düşük.  

FİYAT YÜKSELİRSE 

Eğer 120 bin muhammen bedelle açılan ihalede alıcılar fiyatı 250-300 bin liraya çıkarırsa her aracın maliyeti 600 bin lirayı bulacak. Sanayideki firmalardan yüzde 10 zam alıp, yakıt, yedek parça ve masraflara yüzde 30 zam gören esnaf 30 yıl için kiraladığı aracının birkaç yıl sonra kazanç kapısı olmaktan çıktığını görecek. Yani aylık 6 bin lira bedelle araç çalıştıran bir servisçi esnafı günde 3 vardiya çalışmaya bence 600 bin lirasını bağlamayı mantıklı görmeyecek gibi.  

ÇEVRE İLLERDE FİYAT

 Gaziantep’e komşu iller arasında Şanlıurfa’da 10-15 bin lira, teşvik döneminde birçok fabrikanın üretime girdiği Kahramanmaraş’ta 30-40 bin lira. Kilis ilinde sadece 10 bin lira olan ve tahsisli verilen plakalara göre bence Gaziantep’te 120 bin lira açılış bedeli oldukça yüksek gelecek. S Plakadan gelir bekleyen Büyükşehir Belediyesi ihalede fiyat yükselirse 30 yıllık kiralık S plakadan büyük gelir elde etmiş olacak. Aksi taktirde fiyat düşürülüp tekrar ihaleye çıkacaklar. Ama biz Gaziantep esnafı olarak her zaman az olsun bizim olsun mantığı ile bu ihaleye de gereken ilgiyi gösterir yarışa girersek kazananın esnaf olmayacağı kesin. Pandemi döneminde kapanan okullar ve seyahat yasağı servisçi esnafını yeteri kadar sıkıntıya sokmuştu. Hesapsız yapılan işlerin sonunda atıl bir S plaka şehri olmamak ümidiyle esnaf ve sanatkara hayırlı işler bol kazançlar diliyorum

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi