Sıcak havanın insan sağlığına etkileri

Kavurucu sıcakların yaşandığı ve nem oranının hızla artış gösterdiği şu günlerde halsizlik, mutsuzluk, dikkat eksikliği ve tahammülsüzlük yaşıyorsanız depresyonda olabilirsiniz. Tüm bu şikayetler hava sıcakları ile orantılı olarak, hem vücut sağlığınızı hem de psikolojinizi etkiliyor.

27-32 derece arası: Sıcak. Fiziksel etkinliğe ve etkilenme süresine bağlı olarak oluşan termal stresten dolayı halsizlik, sinirlilik, dolaşım ve solunum sisteminde bir çok rahatsızlık meydana gelebilir.

33-41 derece arası: Çok sıcak. Fiziksel etkinliğe ve etkilenme süresine bağlı olarak kuvvetli termal stres ile birlikte ısı çarpması, ısı krampları ve ısı yorgunlukları oluşabilir.

42-54 derece arası: Tehlikeli sıcak. Güneş çarpması, ısı krampları veya ısı bitkinliği meydana gelebilir.

55 derece ve üzeri: Tehlikeli sıcak. Isı veya güneş çarpması tehlikesi oluşur. Termal şok, an meselesidir.

Aşırı nem mutsuz ediyor

Nem arttıkça mutluluk azalıyor. Aşırı nemli havalarda yapılan aktivitelerde azalma oluyor ve bu durumda bireylerde huzursuzluk, kendini iyi hissetmeme ve hayal kırıklığına neden olabiliyor.

Sıcak hava alışveriş isteğini artırıyor

Araştırmalara göre; yüksek sıcaklık risk almayı artırıyor. Bu durumda kişiler düşünmeden hareket edip sağlıksız kararlar verebiliyor. Yazın etkisiyle zaman zaman kendinizi daha coşkulu hissedebilirsiniz. Coşkulu hissetme beraberinde gereksiz alışveriş isteğinizi tetikleyebilir. Bu durumda alışveriş öncesi ihtiyaç listesi hazırlayarak, fazla para harcamayı önleyebilirsiniz.

Aşırı sıcaklar hafıza ve dikkat kaybına yol açıyor

Dikkat gerektiren işler için sıcaklığın artması olumsuz etki gösteriyor. Hafıza ile ilgili çalışmalarda uzmanlar 22 derecenin en uygun derece olduğunu belirtiyor. Ayrıca 22 derecenin altında ya da çok üstünde olan havalarda kişilerde hafıza ve dikkat azalabiliyor. Bu nedenle aşırı sıcak havalarda önemli kararlar almaktan kaçınmalısınız. Sıcak havalarda dikkat ve konsantrasyon eksikliği oluşabileceğinin farkına varıp yapılacak önemli işleri daha serin ortamlarda tekrar gözden geçirmenizde fayda var.

Yaz aylarında çalışmak istemiyorsanız;

Yaz aylarındaki halsizlik için sıvı alımını artırın ve spor yapın.

Aşırı sıcaklarda çalışırken sık sık mola verin.

İş yerinde rahat ve pamuklu kıyafetleri tercih edin.

Bol bol su için.

Hafta sonu kısa da olsa tatil yapmaya çalışın.

Serin duş alın.

En sıcak saatlerde dışarı çıkmamaya özen gösterin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fevzi Tekin Arşivi