Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Kütahya Seyahati

Kurban Bayramı (20-21-22-23 Temmuz 2021 Salı Çarşamba, Perşembe, Cuma) münasebeti ile dokuz günlük tatil (17-25 Temmuz 2021) için memleketimiz Kütahya’daydık.
Hem sıla-i rahim yaptık. Hısım, akrabalarla, eş, dostla görüştük. Hem de memleketimizi biraz gezmiş olduk. “Seyahat ediniz sıhhat bulunuz.” Hadisi muktezasınca bu iklimden, serin yerlerden havasından, suyundan istifade etmeye çalıştık.
Kütahya iç Egede şirin kendi halinde bir ilimiz. Gezilecek görülecek çok şey var.
Özellikle Kütahya Ulucamii, Dönenler Camii (Eski Mevlevihane), Çinili Cami, Yeşil Cami başlıca görülecek yerlerden. Tarihi “Germiyan Sokak” mutlaka ziyaret edilmelidir. Her köşe başında olan ve bize “Kütahya’nın pınarları akışır.” Türküsünü hatırlatan birçoğu hakikaten sürekli devamlı akan pınarlar, çeşmeleri ziyaret unutulmamalıdır. Sayısı birçok olan başta Çini Müzesi müzelere mutlaka uğrayın.
Yorulduğunuzda Kütahya hisarı-Kalesindeki “Döner Gazino”da soluklanın çay kahve için veya yemek yiyin. Bu arada Hıdırlık Tepesini ziyaret etmeyi de unutmayın.
Vaktiniz genişse mutlaka Sakarya Nehrinin önemli bir kolu olan, Sakarya Nehrinin kaynağı olan Porsuk Çayının doğduğu yere yani Kütahya-Gediz yolunda yaklaşık 15. Km.de olan mesire alanına da uğrayın.
Piknik yapmak isterseniz en güzel ve havadar yerlerden biri Çamlıca Mesire alanıdır.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi üç kampus alanında konuçlanmıştır. Merkezi yerleşimde yani Kütahya-Tavşanlı yolunda rektörlüğün yer aldığı kapüs de üç adet göl ve yeşil, havadar alanlar ile dikkat çekiyor.
Kütahyanın ilçelerinde de bir başka güzellikler var. Tavşanlı ilçesi Türkiye çapında meşhur Çorum’a da ihraç edilen leblebisi, Seyit Ömer ve Tunçbilek linyit kömürleri ile meşhurdur.
Gediz ilçesi Ilıca ve Muratdağı Kaplıcaları, Muratdağı Termal Kayak Merkezi, geniş bir alana yayılan Adnan Menderes Yaşam Parkı ile meşhurdur. Yiyecek içecek olarak ev ekmeği, ev tarhanası, ev baklavası, çöreği, tepsi lokumu, höşmerimi, gözlemesi özellikle Gediz Göveci meşhurdur. Ayrıca Akdağ ve Muratdağındaki kaynak suları ile meşhurdur. Özellikle Gediz Göveci ve Muratdağı Termal Kayak Merkezini tanıtan programlar yapılmıştır. Kanal 7, Gündüz-Gece Programında Gediz ilçesi güzelce tanıtılmıştır. (Gündüz Gece - Kütahya/Gediz | 20 Mart 2021 https://www.youtube.com/watch?v=RvxEUjx4FKk Bu programda Gediz’in tarihi, turizmi, kültürel, ekonomik ve tabiat güzelliklerinin de yer aldığı çekimlerde renkli görüntüler, türküler ve hoş sohbetler yer almıştır.
Emet ilçesi şifalı kaplıcaları ve termal beş yıldızlı oteli ile meşhurdur.
Simav ilçesi meşhur Eynal Kaplıcaları, ipek halıları, panayırı ve Gölcük’ü ile göz doldurur.
Özet olarak Kütahya ve çevresindeki ilçeleri kısa bir yazı ile hepsini tam olarak anlatmakla bitiremediğimiz için kısaca mutlaka gelip görün diyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi