Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

İhlas Suresi’nin Tefsiri

Bir Fatiha üç ihlas kısa bir hatim suretinde olduğu için her vakit okunabilir. Biz bir Müslüman olarak Kur’an’ın 114 sureden biri olan kısa ihlas suresinin mealini ve tefsirini bilmeliyiz.

Dört ayet olan İhlâs Suresinin meali: Bismillâhirrahmânirrahîm.

1. De ki: O Allahdır, bir tekdir,

2. (O), Allahdır, sameddir (zeval bulmayan bir baakıydir, dâimdir, herkesin ve herşey'in doğrudan doğruya muhtâc olduğu ve kasdetdiği yegâne varlıkdır, ulular ulusudur).

3. Doğurmamışdır, doğurulmamışdır O.

4. Hiçbir şey Onun dengi (ve benzeri) değildir. (Hasan Basri Çantay Meali)

Hakikatlerinin esası ve madeni ve güneşi İhlâs Suresinden "De ki: O Allah birdir. O Allah'tır, Sameddir; her şey Ona muhtaç olduğu halde O hiçbir şeye muhtaç değildir." (İhlâs Suresi, 112:1-2.) âyetleridir.

Ehadiyet (Allah’ın birliğinin ve isimlerinin her bir varlıkta ayrı ayrı tecelli etmesi) ve samediyet (Allah’ın hiçbir şeye muhtaç olmayıp her şeyin kendisine muhtaç olması) sırrının cilvesinden gelen lem'alara, ışıklara kısa işaretler.

Yani, göz ve beyindeki acayip vazifeleri gören bir atom, bir yıldızdan ve bir parça, bütün tamamına kadar. Meselâ beyin ve göz, insanın tamamından; ve az bir fert, sanat güzelliğince ve yaratılış harikalarınca bütün bir türden ve bir insan, acayip cihazlarıyla küllî cins hayvandan aşağı değildir. Ve bir fihriste ve program ve hafıza duyusu hükmünde olan bir çekirdek, mükemmel sanatlılık ve hazine değerinde oluşça koca ağacından aşağı değildir. Ve bir küçük kâinat olan bir insan, mükemmel yaratılışı ve kapsamlı harika cihazlarının binler acayip vazifeleri görecek bir tarzda yaratılmışlığı kâinattan aşağı değiller.

Demek atomu var eden, yıldızın yaratılmasından aciz, gücü yetmez kalamaz.

Ve dil gibi bir organı yaratan, elbette insanı kolayca yaratır. Ve bir tek insanı böyle mükemmel yaratan, herhalde bütün hayvanları tam bir kolaylıkla yaratabilecek ve gözümüz önünde yaratıyor. Ve çekirdeği bir liste, bir fihriste, bir talimatname, bir hayat düğümü esasında yaratan, elbette bütün ağaçların yaratıcısı olabilir.

Ve âlemin bir nevi mânevî çekirdeği ve kapsamlı meyvesi olan insanı yaratıp bütün Cenab-ı Allah’ın isimlerine nail olma ve ayna ve bütün kâinatla alâkadar ve zeminin halifesi yapan Zâtın, elbette ve elbette öyle bir kudreti var ki, koca kâinatı, insan icadının kolaylığı derecesinde yaratıp düzenler.

Öyle ise, atomun ve cüz (parça) ve cüz'î (az) ve çekirdek ve bir insanın Halıkı (yaratıcısı), Sânii (her şeyi sanatlı ve mükemmel yaratan Allah), Rabbi kim ise, elbette, açıklıkla yıldızların ve türlerin ve bütün hepsinin ve bütün türlerin ve ağaçların ve bütün kâinatın Yaratanı, Sânii, Rabbi aynen Odur. Başka olması imkansızdır ve olmayacak şeydir. (15. Şua’dan)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi