Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Kurban Bayramı

Bu sene yani 2021 yılında Kurban Bayramını inşallah 20-21-22-23 Temmuz tarihlerinde ihya edeceğiz. Cenab-ı Hak bizlere bu günleri gösterdiği, kavuşturduğu için ne kadar şükretsek azdır. Türkiye’deki tüm camilerin minarelerinden Ezan-ı Muhammedî (A.S.M.)’nin okunması, tekbirler, salavatlar dualar, zikirler ile bir kutlu Kurban Bayramı daha ihya edilecek.

Güzel bir adet olarak arefe gününde besmeleyle birlikte 1000 (bin) İhlâs-ı Şerif Suresi (Kulhuvallah) okunması tavsiye edilmektedir. ) İhlâs-ı Şerif okumak çok faziletlidir.

Hepinizin bildiği gibi Arefe günü sabah namazının farzını kıldıktan sonra okuduğumuz ve her namazın farzında sonra okunan, Kurban Bayramının üçüncü günü ikindi namazında biten teşrik tekbirlerimizi aşkla, şevkle okuyacağız. Yirmiüç farz namazının arkasından birer defa "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd" diye tekbir getirilir ki, buna "teşrîk tekbiri" denir. Anlamı şöyledir: "Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur".

Teşrik tekbirlerine Allahu ekber diyerek başlıyoruz. Allahu ekber'in (Allah en büyüktür) bir mana ve anlamlarının bir yönü Cenâb-ı Hakkın kudreti ve ilmi her şeyin üstünde büyüktür.

 Hiçbir şey ilminin dairesinden çıkamaz.

Allah’ın sonsuz kudretinin tasarrufundan kaçamaz ve kurtulamaz.

Ve korktuğumuz en büyük şeylerden daha büyüktür.

Demek haşri getirmekten ve bizi yokluktan kurtarmaktan ve ebedi saadeti vermekten daha büyüktür.

Her hayret verici ve akıl ölçüsünün haricindeki her şeyden daha büyüktür.

“Sizin yaratılmanız da, diriltilmeniz de, tek bir kişinin yaratılıp diriltilmesi gibidir." Mealindeki Lokman Sûresi, 31:28.”  âyetinin tam bir açıklıkla ifade ettiği mana nedir?

İnsanlığın haşri ve neşri (öldükten sonra ahrette diriltilerek muhakeme için Allah’ın huzurunda toplanma ve tekrar dağılıp, yayılması), bir tek nefsin var edilmesi kadar o kudrete kolay gelir.

Bu mana itibariyledir ki, atasözü hükmünde büyük musibetlere ve büyük maksatlara karşı, herkes "Allah büyüktür, Allah büyüktür" der, kendine teselli ve kuvvet ve dayanak noktası yapar.(Şualar’dan)

Bayramlar sevinç günüdür. Kendimiz sevindiğimiz gibi, çocuklarımızı, ailemizi, komşularımızı, arkadaşlarımızı da sevindirmeliyiz. Kurban bayramı vesilesi ile hem yurtiçi-yurtdışı fakirleri sevindireceğiz. Hem de akrabalarımızı, eş-dost, komşuları ve bilhassa çocukları sevindireceğiz. Kurban Bayram vesilesi ile en uzak akrabaların dahi hali-hatırı sorulur, hayır duaları alınır. Küsler-kırgınlar barışır.

Gelelim kurbanlık hayvanın durumuna: Hem o Rahmân olan Allah'ın nihayetsiz rahmetinden uzak değil ki, nasıl vazife uğrunda, cihat edip vefat eden olan bir askere şehitlik rütbesini veriyor. Öyle de kurban olarak kesilen bir koyuna, âhirette cismanî bir sonsuz vücut vererek Sırat üstünde, sahibine burak gibi bir bineklik mertebesini vermekle mükâfatlandırıyor. (Sözler’den) Demek ki ne oluyor. Kestiğimiz kurbanlıklar bizim için sıratı geçmeye yarayan binek oluyor.

Cenab-ı Hak ihsan ettiği bu külli nimetlere ve maddi-manevi bayramlara karşılık hakkıyla şükretmeyi bizlere nasip etsin. Amin. Bu vesile ile çok kıymetli okuyucularımın Kurban Bayramlarını tebrik ederim.   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi