Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Vitaminler ve mineraller

Daha önce besinlerden bahsetmiştik. Orada mikrobesinlerin de minareller  ve vitaminler olarak ana hatları ile 2’ye ayrıldığını söyledik. Bunlar basit besinlerdir ve direkt olarak bağırsaktan emilerek hücrelerle dolaşım yoluyla taşınırlar.
Minarellerin ve vitaminlerin yetersiz alınması ve gereğinde fazla alınması vücutta bazı sağlık sorunlarına neden olmaktadır.
Mesela günlük hayatta en çok tükettiğimiz tuzun içerisinde vücudumuzun temel minarellerinden biri olan Na (+)minerali bulunmaktadır. Eğer günlük ihtiyacımız olan yeterli miktarda tuzu tüketmez isek hipotansiyon dediğimiz tansiyon düşüklüğü meydana gelir. Eğer fazla tuz tüketirsek hipertansiyon dediğimiz tansiyon yüksekliği gelişebilir. (Not: Günlük tükettiğimiz ekmeğin ve yemeklerde kullandığımız salçanın içinde günlük ihtiyacımızdan daha fazla miktarda tuz bulunmaktadır. Dolayısı ile ayrıca yemeklerde beraber aldığımız gıdalara ekstradan bol bol tuz atmamamız gerekmektedir.)
Başka bir örnek verecek olur isek yine vücudumuz temel  minerali olan iyot (I-) tiroid bezimizde salgılanan vücudumuzun metabolizmasını düzenleyen tiroid hormonların yapı taşını oluşturur. Yani tiroid hormonların üretilmesi için iyot’a ihtiyaç vardır. İyot eksikliğinde önce guatr denilen tiroid bezi büyüklüğü oluşur. Eğer iyot eksikliği ciddi ise sonrasında hipotiroidi dediğimiz tiroid tembelliği hastalığı oluşur.
Türkiye bölgesi olarak iyot eksikliği olduğundan iyot ihtiyacımızın karşılanması için evde kullandığımız sofra tuzları iyotlanmaktadır. İyot eksikliği gelişmemesi için günlük kullandığımız sofra tuzlarının iyotlu olmasına dikkat etmeliyiz.
Vitamin eksikliklerinde de ciddi sağlık sorunları meydana gelebilir.
Mesela K vitamini eksikliğinde vücudumuzun pıhtılaşma faktörleri sağlıklı çalışamaz ve kanamaya meyil gelişebilir.
D vitamini eksikliğinde kemik sağlığı etkilenebilir ve osteoporoz dediğimiz kemik erimesi gelişebilir. Örnekler çoğaltılabilir.
Özet olarak bütün besinlere vücudumuzun belli miktarda ihtiyacı vardır.
Dengeli ve yeterince beslenmek çok önemlidir. Yetersiz beslenmek yanlış olduğu gibi gereğinden fazla besin tüketmek de vücuda zarar verebilir.

Mesela Kudsî temizlik kanununa bakalım. Bedende yaklaşık yüzbin km.lik bir yolda akan, gezen kandaki alyuvar ve akyuvar dahi dinlerler. hücrelerinde temizlik yaparlar. nefes dahi o kanı temizler. Ve o emri, gözkapakları gözleri temizlemek için dinler. (Lem’alar’dan)

Sonuç olarak; insan vücudu muhteşem bir saray veya şehir şeklinde yaratılmıştır. İnsanın bulaşık eli karışmadığı müddetçe bu sistem tıkır tıkır çalışır ve kainatın en seçkin yaratığı olan insan maddi ve manevi donanımları ile vazifesini muntazam olarak yerine getirir.
Sağlıcakla Kalın.      
(Bu bilgiler İç Hastalıkları Uzmanı, Endokrin ve Metabolizma Yan Dal Uzmanı. Uz.Dr. Tahsin Özenmiş’ten alınmıştır.)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi