Atatürk 19 Mayıs’ı Neden Gençlere Armağan Etti

Atatürk 19 Mayıs’ı Neden Gençlere Armağan Etti: 19 Mayıs 1919 tarihi Milli Mücadele’nin başlangıç tarihidir. Çünkü 16 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile hareket eden Mustafa Kemal Atatürk bu tarihte yani 19 Mayıs 1919’da Samsuna ayak basmıştır. İtilaf Devletleri tarafından işgal edilen güzel yurdumuzu kurtarmak için bu tarihten itibaren çalışmalar başlatan Mustafa Kemal Atatürk 3 yıl boyunca amansızca devam edecek olan istiklal ve bağımsızlık mücadelemizin de fitilini ateşlemiş ve nihayetinde vatanımız düşman işgalinden tamamen kurtarılmıştır. Daha sonrasında ise cumhuriyet ilan edilmiştir.

Atatürk'ün, Samsun'a varış tarihi olan 19 Mayıs tarihi Atatürk’ün isteği üzerine "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak ilan edilmiştir. Zira Atatürk Türk gençliğini seviyor, onlara sonsuz bir güven besliyor ve Türkiye’nin istikbalinin onların elerinde ve omuzlarında yükseleceğini çok iyi biliyordu. Bu nedenle en büyük eserim dediği cumhuriyeti Türk gençliğine emanet etmiştir. Gençliğe hitaben yaptığı konuşmasında Atatürk: "Ey Türk Gençliği! Birinci ödevin; Türk bağımsızlığını, Türk Cumhuriyetini sonsuzluğa değin korumak ve savunmaktır. Varlığının ve geleceğinin biricik temeli budur. Bu temel senin en değerli güven kaynağındır." Demektedir. İşte Atatürk Kurtuluş Savaş’ımızın başlangıcı sayılan ve kendi hayatının ve Türk milletinin hayatında önemli bir dönüm noktası olan 19 Mayıs’ı bayram ilan ederek Cumhuriyeti emanet ettiği Türk gençliğine bu sebeple armağan etmiştir.

19 Mayıs; 1981 tarihinden bu yana "Atatürk'ü Anma Günü" olarak da kutlanmaktadır. Bunun nedeni ise Atatürk’ün bir söyleşisi sırasında: "Ben 19 Mayıs'ta doğdum" demesindendir.

Kaynak: www.ataturkinkilaplari.com – En Kapsamlı Atatürk Sitesi tarafından muhtelif Belirli Günler ve Haftalar ile TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Kitaplarından derlenerek oluşturulmuş

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Duygu Kaplan Arşivi