İnternetin kısa tarihçesi

İnternetin tarihçesi kısaca 1970 li yıllarda askeri ve akademik çalışmalar yapmak amacıyla ABD de başlatılan bir projeye dayanır. İnternetin tarihçesine kısa bir giriş yapmak için önce ne amaçla, nerede, nasıl bulunduğuna kısaca değinelim.

İnternet bazı diğer askeri projelerde olduğu gibi zamanla sıradan insanların kullanımına sunulmuştur. Günlük hayatımıza giren diğer askeri proje ürünlerine kıyasla çok daha uzun bir zaman önemini korumaya devam edecek gibi görünüyor.

Dünyada ilk internet çalışmaları
Dünyada ilk internet çalışmalarının (paket anahtarlamalı ağ) 1969 yılında ABD Savunma Bakanlığında ARPANet’in kurulması ile başlamış olduğunu söylemiştik. İlerleyen yıllarda aynı ağ üzerinde geliştirilen TCP/IP (transmission Control Protocol/Internet Protocol) , 1983 yılından itibaren ARPANet üzerinde kullanılmaya başlandı.

ARPANet, ABD’ deki üniversite ve araştırma kuruluşlarının değişik tipteki bilgisayarlarını da bünyesine katarak büyüdü. 1973 yılında, ağ için bir protokol seti geliştirmek amacıyla Stanford Üniversitesi’nde – daha sonra BBN (Bolt Beranek ve Newman)’in ve University College, London’in da dahil olduğu – bir internetworking projesi başlatıldı. 1978’e kadar “İletim Kontrol Protokolü”nün (TCP – Transmission Control Protocol) dört uyarlaması geliştirildi ve denendi.

1980’de bu küme sabitleşti ve ARPANET’e bağlı bilgisayarlar arasındaki iletişimi kolaylaştırdı. 1983’te tüm ARPANET kullanıcıları İletim Kontrol Protokolü/Internet Protokolü (TCP/IP) olarak bilinen yeni protokole geçiş yaptılar. O yıl TCP/IP, ARPANET’i de içeren Savunma Bakanlığı internetinde kullanılmak üzere standartlaştırıldı.

İlk internet omurga ağının oluşturulması ise 1986 yılında NSFNet (National Science Foundation – Ulusal Bilim Vakfı) tarafından gerçekleştirildi.

Bu süreci takiben, 1989 yılından itibaren artık halka açık ticari ağların kurulması ile birlikte internetin gelişimi, dünyada 90’lı yıllardan itibaren büyük bir ivme kazandı. 90 lardan günümüze kadar olan dönemde bağlantı hızları arttı ve neredeyse tüm elektronik cihazlar internete bağlanabilir hale geldi.

ARPANET, Haziran 1990’da kullanımdan kaldırıldı. Yerini ABD, Avrupa, Japonya ve Pasifik ülkelerinde ticari ve hükümet işletimindeki omurgalar (backbone) aldı. ARPANET’in kaldırılmasına rağmen, TCP/IP protokolü kullanılmaya devam etti ve gelişti.

Türkiye’ de ilk internet çalışmaları
Ülkemizde ilk internet teknolojisi girişimi Ege Üniversitesi tarafından Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı (TÜVAKA) dır. 1986 yılında tesis edilen EARN (European Academic and Research Network)/BITNET (Because It’s Time Network) bağlantılı TÜVEKA ülkemizin ilk geniş alan ağıdır.

İlerleyen yıllarda bu ağın hat kapasitesinin yetersiz kalması ve teknolojik açıdan ihtiyaçlara cevap verememeye başlaması üzerine, 1991 yılı sonlarına doğru ODTÜ ve TÜBİTAK, İnternet teknolojilerini kullanan yeni bir ağın tesis edilmesi yönünde bir proje başlattılar.

Bu çerçevede ilk deneysel bağlantı 1992 yılının Ekim ayında X.25 üzerinden Hollanda’ya yapıldı. PTT’ye 1992 yılında yapılan başvurunun sonuçlanmasını takiben, 12 Nisan 1993’de PTT’ den sağlanan 64Kbps kapasiteli kiralık hat ile, ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı sistem salonundaki yönlendiriciler kullanılarak, ABD’de NSFNet (National Science Foundation Network)’e ilk Internet bağlantısı gerçekleştirildi.

ODTU tarafından 1993 yılında ABD -Türkiye arası kurulan bağlantı kişisel kullanıma açılmış ve günlük hayatın vazgeçilmez ihtiyaçlarından biri haline gelmiştir.

İnternet ortamında bulunan temel bilgisayar türleri
İnternet ortamında temelde iki tür bilgisayar vardır. İstemciler ve sunucular. Yani talep gönderenler ve talebi karşılayanlar.

İstemci (client) bilgisayarlar:  İnternet’ e bağlanmak için kullandığımız kişisel bilgisayarlardır.
Sunucu (server) bilgisayarlar:  İnternet üzerinde bilgi içeren ve kullanıma sunan bilgisayarlardır.
İnternetten para kazanmak
Blog açmak diye tabir edilen yöntemle blog tarzı web sitesi yayınlayarak yada bazı diğer farklı yöntemler sayensinde internetten para kazanmak da mümkündür. İnternet sayesinde doğru yöntemler uygulayıp biraz da çaba sarf ederek kendi işinizin patronu bile olabilirsiniz.

Not : Üye yap kazan tarzı piramit sistemlerden uzak durun!

İnternet günümüzde birçoğumuz özellikle de genç ve çocuklar için faydalı bir bilgi teknolojisi, bilgi kaynağı olmanın yanında giderek daha fazla oranda insan tarafından talep edilen ve bağımlılık yaratan bir araç haline geldi.

İnternet hakkında merak edilen sorular
İnternet nedir? İnternet bilgisayar ağlarının birbirine bağlanması sonucu ortaya çıkan, herhangi bir sınırlaması, merkezi kontrol ve yöneticisi olmayan uluslararası bilgi iletişim ağıdır.
İnternet nasıl ve kim tarafından bulunmuş?ARPANET projesi dahilinde Amerika tarafından bulunmuş.
İnternetin bir sahibi var mıdır? Hayır. İnternetin bir sahibi yoktur. İnterneti oluşturan her ağ ve bu ağda bulunan cihazların kendi yönetim ve sahipliği kendi içindedir.
İnternet tarayıcı nedir? İnternet tarayıcı, bilgi kaynaklarını almak, sunmak ve geri iletmek için kullanılan, web browser olarak da bilinen bir programlara verilen isimdir. İnternet tarayıcı programlar dijital bilgi kaynaklarına erişmemizi sağlar.
İnternet ne işe yarar?İnternet, bilgisayar ağları arasında veri iletişimi sağlamaya yarar. İnternet 1970 lerde bulunmasının ardından 90 larda bulunan web sayesinde insanların günlük yaşantısı içine daha hızlı yayılmaya başlamıştır.
Sonuç
İnsanlar gerçek dünyada olduğu gibi gezme, görme, bilgi toplama, yeni dostluklar elde etme ve eğlence gibi eylemlerini gerçekleştirirken gerçek dünyada bulamadıklarını da internet mecrasında arar duruma geldiler.

Toplumsal ve kişisel problemlerinden uzaklaşmak için sosyal medya sitelerini bir çıkış olarak görenler ise büyük oranda vakit kaybı yaşıyor ve toplumdan daha da uzaklaşıyorlar.

İnternet kullanımının artması, bilgiye hızlı erişim talebi ve erişiminin yüksek oranda cep telefonları üzerinden yapılması, internet kullanıcılarının genel talebi web siteleri ile arama motorlarını bu duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Mobil cihaz uyumu, yüklenme hızı, güvenlik, zararlı içerik gibi konular Google için önemli sıralama sinyalleri arasına girmiş durumda.

Bir web sitesi sahibiyseniz bir an önce sitenizi değerlendirmeli ve gerekli düzeltmeleri uygulamalısınız. Web sitesi kurmak veya bir blog açmak istiyorsanız en baştan bu kuralları SEO uygulamalarınıza dahil etmeli, yüklenme hızı ve mobil uyum konusuna oldukça önem göstermelisiniz. SEO uyumlu hızlı bir site kurma konusunda Web sitesi kurma rehberi ve SEO Analiz aracımızdan faydalanabilirsiniz.

İnternet ile ilgili bilgiler vermeye çalıştığımız bu makale umarız faydalı olmuştur. Makaleyi değerlenriderek yada yorum yaparak yazının gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fevzi Tekin Arşivi