Kripto Para Nedir?

Kripto paralar hakkında bilmeniz gereken 7 başlık arasında geldik farklı bir başlığa. Yazımızın bu bölümünde kripto paralar hakkında detaylı bilgiler vermeden önce kripto para nedir sorusuna yanıt vereceğiz.Kripto para, kriptoloji bilimi kullanılarak oluşturulan dijital para birimleridir. Kripto paralar matematik temel alınarak şifrelenen para birimleridir. Aslında düşünüldüğünde kullanılan banka kartları, kredi kartları gibi birçok kartla internet üzerinden yapılan işlemlerin hepsi kripto paralar kullanılarak yapılmaktadır.Bankaların birçok işlemde yararlandığı kriptoloji ve kripto paralar son dönemlerde hayatımızda oldukça gelişerek birçok kripto para türünün oluşmasına imkân sağladı. Bununla beraber kripto para birimlerinin merkezi bir otorite ve hükümet tarafından yönetilmemesi de kripto para birimlerinin güvenlik açısından oldukça üst düzeyde olmasına imkân sağlamaktadır.

Kripto Para ve Para Arasındaki Farklar


Kripto paralar ile ilgili çok bilgi sahibi olmayan kişilerin büyük çoğunluğu kripto para ve normal para arasındaki farkları bilmemektedir.

Kripto paralar birçok yönden ödeme sistemleri ve bankacılıktan ayrılmaktadır.


Genellikle bankalar ve diğer ödeme sistemleri bir merkeze bağlı olarak çalışırken kripto paralar herhangi bir merkeze veya hükümete bağlı çalışmamaktadır.
Normal paralar birçok unsurdan kaynaklı olarak değerlerini kaybedebilmekte ve manipülatif eylemlerin kurbanı olabilmektedir. Fakat Bitcoin gibi kripto paralara yapılacak olan müdahaleler genellikle yazılım ile yapılmaktadır.Genellikle banka işlemleri düşünüldüğünde paraların transferi ve havalesinin aracı sistemler arasında yapıldığını söylemek mümkündür. Fakat kripto paraların transferinde herhangi bir aracı kuruma ihtiyaç duyulmamaktadır. Çünkü kripto paraların havalesi cüzdanlar arasında yapılmaktadır.

Bitcoin 


Bitcoin ilk kez 2009 yılında sanal piyasalarda yer alan bir kripto para birimidir. 2008 yılında Satoshi Nakamoto takma adını kullanan bir kişi tarafından başlatılan ve bir banka, kuruluş ile ilişiği olmayan bu para birimi türü kısa sürede dünyada oldukça popüler hale geldi.BTC kısaltması kullanılan ve diğer para birimlerine alternatif olan Bitcoin, genellikle en çok tercih edilen kripto para birimi türüdür. Bitcoin’in ani dalgalanmaları birçok Bitcoin zenginin ortaya çıkmasına olanak sağlamıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Duygu Kaplan Arşivi