Planlama ve Slaven Bilic..!

Şöyle düşünün ;
Ailenizle tatile gideceksiniz, altı ay önceden aile efradınızla, internet veya daha önce bir yerlere gitmiş dostlarınızın referanslarıyla araştırmaya başlarsınız. Otel, odalar, servis, aktiviteler, deniz mesafesi, manzarası, uzaklığı, uçak, kara yolu ve tabiki fiatı hepsini uzun uzun analiz eder ve fikir birliği içerisinde karar verirsiniz.
Dört kişilik bir aile diyelim ki 15 yada 20 bin lira veya daha azı, çoğu. Bu kadar para için kılı kırk yararsınız, tabiki de olması gereken bu.
Yada alacağınız arabanın özellikleri.
Veya ev alacaksanız semti,, manzarası, genişliği, ferahlığı, komşusu, çarşıya uzaklığı, güvenliği kısaca hep hesap, hep planlama. Doğrusu ve olması gereken bunlar.
Peki nereden baksan, 100 ve 150 trilyon bütçesi olan Gaziantep Futbol Kulübü için planlarımız, futbol aklımız, transfer stratejimiz, yerli, yabancı, alt yapı, kulübün üst yapı, kulüpte görev alan profosyonellerin kriterleri. Örneğin 15 tane yabancı futbolcusu olan, sekiz tane farklı dilin konuşulduğu bir tesiste görev yapanların kaç tanesinin yabancı dili var.
Gelelim teknik direktör meselesine ;
Geçtiğimiz yıl küme düşen Erzurumspor altı, Denizlispor beş, Gençlerbirliği dört, Ankaragücü dört hoca ile çalışmış ve düşmüş. Teknik adam değiştirmeyen sadece Beşiktaş, Galatasaray, Sivasspor, Hatayspor ve Alanyaspor. Yani 21 takımın 16 tanesi sadece ikişer, üçer değil, kimisi beş tane, altı tane gömlek değiştirir gibi hoca göndermiş.
Şu anda ismi geçen hocaların yanında getireceği yardımcı hocalar ordusu ile maliyeti 10 trilyonun üzerinde.
Tamam ödeyelim, getirelim. Ama hangi kritere göre, bizim takımın kadrosuna, planlamasına, bütçesine, hedefine, vizyonuna uygun olacak mı ?
Sadece kendisi ve yanındaki 10 tane yardımcısı değil, Sumudica örneğinde olduğu gibi kendisine bağlı beş, altı oyuncu isterse maliyeti ne olacak.
Peki başarılı olamadı, gittiğinde bu sene yaşadığımız gibi Sumudica gitti, bizde kafaca gittik diyenler olursa halimiz ne olacak ?
Bakın iki yıldır, sezon başı, devre arası habire transfer yapıyoruz.
Peki neden bir tane parayla sattığımız futbolcu olmadı.
Neden sürekli futbolcu ve teknik adam ithal ediyoruz.
Neden son 10 yıldır bir tane genç alt yapıdan oyuncu çıkmıyor.
Bakın şu anda yönetime gelecek olan başkan ve yöneticiler siz fabrikalarınızda sıradan bir pozisyon için cv dahil kılı kırk yarıp eleman alırken.
Bu teknik adam ve futbolcu alımlarında neden bu kriterleri uygulamıyorsunuz.
Onun için acilen, hem de çok acil.
Siz başkan olarak , yöneticiler olarak kulübü idare edin ama sadece yönetime değil, kulüp içerisine, sahaya, idareye futbol aklı olan adamları getirin ve bu takımı teknik direktörlere, kan emici menejerlere teslim etmeyin.
Bakın şimdiden uyarıyorum, bu takım iki yıldaki ligteki rahat pozisyonu önümüzdeki sezonda iyi planlama yapılmazsa bulamayabilir.
Lütfen kafanızı kaldırın ve sizlere yağmur gibi, siyasilerden, bakanlardan, federasyonlardan, menejerlerden yağan isimleri elinizin tersi ile itin ve Gaziantep'te hepinizin tanıdığı futbol adamlarına sadece kapıları değil gönüllerinizide açın.
Böylece şehirdeki sporla ilgili herkesle barışır ve bu takımı kabullendirirsiniz.
Yoksa Slaven Bilic'i haklı çıkartırsınız.
Sahi ne demişti Slaven Bilic ;
" Türkiye'de temel problem şu. Bilgili olanların yetkisi yok. Yetkisi olanların bilgisi yok "
Bilmem anlatabildim mi ?
Bir karpuzu ve domatesi almak için 10 dakika yoklayan, pazarlık eden bir kültürden gelen bizler onun için teknik adam ve futbolcu transferinde hassasız.
Ayrıca 30 yıllık tecrübemde şunu gördüm. Kulüpte her alanda hata yapın ama teknik adam seçimi ve transferde yapmayın. Çünkü bunun bedelleri çok ağır faturalarla önünüze çıkıyor

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kenan Yücel Arşivi