Esnaf Küçük Tepki Büyük

 Ortak akılla hareket eden, yardım dendiğinde adeta birbiri ile yarışan şehir Gaziantep, dünyaya örnek gösterildi ve bizlere bu gururu yaşattı. Ama nedense küçük esnafın derdi bitmek tükenmek bilmiyor. Ticaret ve Sanayi Odaları, OSB gibi büyük kuruluşlar üyelerinin derdine anında çare ararken, küçük esnafın sahipsiz olduğu bir kez daha ortaya çıktı. 20 yıla yakın süredir aynı yerde oturan Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, pandemi döneminde küçük esnaftan büyük tepki aldı.    
 
Pandemi döneminde 14 ayı geride bıraktık ve kısıtlamaların verdiği derin yara izleri en çok küçük esnaf üzerinde etki bıraktı. Serzenişlerine sadece Belediyelerden cevap bulan küçük esnaf Belediye Başkanlarına minnettar kalırken Oda ve Birlik Başkanlarına adeta ateş püskürüyorlar. İş insanı, sanayi kuruluşları, esnaf, işçi hemen hemen her kesim Avrupa ülkelerini örnek göstererek Devlet’ten yardım bekledi. Doğru da yaptılar, tabii ki Devlet vatandaşına, üreten esnafına, işçisine bakmak gibi bir yükümlülük altındadır. Ama işin birde diğer tarafı var. Elini küçük esnafın cebinden hiç çıkarmayan, yıllar boyu aidat adı altında milyonlar toplayan Esnaf Odaları Birliği, pandemi döneminde sınıfta kaldı.
 
Benim bildiğim kadarıyla kısa adı GESOB olan Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği, yıllardır birçok AB projesi aldı. Hatta bu işin başında sadece projelerle ilgilenen birde personel vardı. Ama ne olduysa projeler azaldıkça o proje üreten adama da gerek kalmadı herhalde. Buraya kadar her şey güzel. Tabii ki GESOB gibi büyük bir esnaf kuruluşu AB Pojesi alacak ve esnaf sanatkarda bu projeden faydalanacak. Ama projelerden sadece birkaç odanın faydalandığı görmek ve bu odalar haricinde 70’in üzerindeki meslek grubunu hiçe saymak esnafı da sanatkarı da bu GESOB’dan soğutmaya yeter gibi gözüküyor. Benim bildiğim AB projesi yazılır, kabul görür ve proje işlemeye başlar. Ama bizim GESOB’ta Ab projelerinden eğitici, yönetici, öğretici olarak paralar alan ve AB’yi maaşa bağlayan isimlerin aynı olması oldukça dikkatimi çekti. Ben bu yazıyı esnaf adına yazıyorum ve 80 meslek grubunu temsil eden GESOB’a hatırlatmak istiyorum. Sayın Başkan yıllardır AB projesi, Kosgeb projesi v.b. projeler neden hep birkaç odayla sınırlı kaldı..? Projelerde eğitici diyerek gösterilen arkadaşlar eğitimin hangi kısmından anlarlar.? Esnaf ve sanatkarın alın teriyle kurulan size bağlı odalara şimdiye kadar COVID döneminde ne yardımınız oldu. Hangi odaya kaç Tl destek verdiniz. Esnafın parasız kaldığı dönemde GESOB olarak hangi oturum hakkınızdan, Başkanlık payınızdan, maaşınızdan veya Ankara’dan aldığınız Federasyon maaşının nesinden feragat ederek esnafa destek verdiniz. GESOB Başkanı Ömer Küsbeoğlu, aynı zamanda Marangozlar Esnaf Odası’nın da Başkanıdır. Süngere, ağaç  ürünlerine ve mobilya imalat malzemelerine gelen büyük zamlara karşı Gazinatep’te mobilyacı esnafı adına ne yaptınız.? Mobilyacılar Odası Başkanı olarak bırakın GESOB Başkanlığını kendi odanızın hangi üyesine Pandemi döneminde kaç Lira faydanız oldu.
 
Küsget’te dükkan yandı, Küsget Başkanı Mustafa Kemal Güneş, hemen bir fon oluşturdu esnafına sahip çıktı. Taksicilerin işleri azaldı, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ünal Akdoğan taksici esnafına uzun vadeli, düşük faizli, 250 bin lira kredi imkanı sağladı. Servisçi esnafı işsiz kaldı, Servisçilerin Başkanı 3 Belediyeden de ayni ve nakdi yardım alarak esnafının yanında yer aldı. Esnafın Başkanı olmak için esnafa hizmet etmek onların zor gününde yanında olmak gerekir. Öylesine ben TESK Yönetim Kurulu Üyeliğinden maaş alıym, GESOB’dan maaş alıym, Marangozlar Odası’ndan Başkanlık maaşı alıym, ortağı olduğum otelden payımı alıym demekle Başkanlık olmuyor. Esnafın serzenişi çok ama ben anlaması ümidiyle GESOB Başkanı Ömer Küsbeoğlu’na böyle bir özet geçmeyi yeğledim. İnşallah yazılarım karşılık bulur da GESOB’un o yıllardır esnaftan topladığı aidatlar, sicil paraları, oda kayıt ücretleri makam arabası yenileme işlerine, ağırlama ve temsil giderlerine, oturum paylarına değil de zor günlerde aylardır pandemi kısıtlamasıyla boğuşan esnafa küçükte olsa destek olarak geri döner umudundayım

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi