Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Kadir Gecesi

Ramazan ayının son günlerine yaklaştık. Bu son günlerin içinde bulunan  “Kadir Gecesi” bize seksen (80) sene ibadet sevabını kazandırabilir. İnşallah tüm okuyucularımız bu seksen sene sevabı kazananlardan olur. Amin. Seksen sene sevabı kazanmak lafla olmuyor. İmkanlarımız oranında ciddi çalışmakla kazanılmaktadır.

Bildiğiniz gibi Allah hikmetinin gereği olarak bazı şeyleri bazı şeylerin içinde saklamıştır. Bunlardan biri de Kadir Gecesini Ramazan ayı içerisinde saklamıştır.

Kadir Gecesi ile ilgili olarak Kur’an’daki Kadir Suresi çok manidardır ve çok hikmetleri içinde barındırmaktadır. Kadir Suresinde mealen şöyle buyrulmaktadır: [1. Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. 2. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? 3. Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır. 4. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. 5. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar.]

Evet, Ramazan-ı Şerif, bu fâni dünyada, fâni ömür içinde ve kısa bir hayatta, bâki bir ömür ve uzun bir baki hayatı içine alır, kazandırır. Evet, bir tek Ramazan, seksen sene bir ömür meyvelerini ve sevabını kazandırabilir. Kadir Gecesi ise, Kur’ân’ın hükmü ile bin aydan daha hayırlı olduğu, bu sırra bir kati delildir.

Kadir Gecesi gibi bu mübarek gecelerde elden geldiği kadar Kur’an okumak, dinlemek, manaların anlamakla meşgul olmak büyük bir kardır. Ayrıca günahlarımıza istiğfarla meşgul olmak, estağfirullah demek lazımdır. Bunun yanında peygamberimize salavat getirmek, ismini anmak ve ona dua etmek çok ehemmiyetlidir.

Kadir Gecesi için belirli bir gün Ramazan Ayı içersinde tayin edilmemiştir. Ancak Müslümanlar, ümmet Ramazan ayının 27. Gecesini Kadir Gecesi olarak genelde ihya ettikleri için Cenab-ı Hakkın rahmetinden o geceyi Kadir Gecesi sayıp 80 sene ibadet sevabını vermesi umulur. Bizler “Allah’ım bu Ramazan Ayındaki Kadir Gecesini bizlere bin aydan hayırlı kıl.” diyerek yalvarıyoruz. Şu mübarek Ramazan Ayı Kadir Gecesini ihata ettiği, kuşattığı için, kendisi de ömür içinde bir Kadir Gecesidir ki, Muvaffak olanın ömrüne bin ömür katar. Dakikası bir gündür. Saati iki ay, günü birkaç sene hükmünde bir baki ömürdür. Kur’ân-ı Hakîmin 114 suresi, 6 666 ayeti ve 300 620 harfi vardır. Kur’ân-ı Hakîmin her bir harfinin, bazen on, bazen otuz bin (meselâ, haşhaş tohumunun kesreti misillü, Kadir Gecesinde okunan âyetler gibi). Ve “O gece bin aya mukabil” işaretiyle, bir harfinin o gecede otuz bin sevabı olur, anlaşılır.

Bazı insanlar Kur’an okumayı bilmediklerini bahane edip bu mübarek gecelerden feyizlerini, istifadelerini azaltmamalıdır. Kur’an okumayı bilmeyenlere de bir kolaylık vardır. “Üç İhlâs, bir Fatiha, muhtasar (kısaltılmış) bir Kur’an hatmi hükmünde olduğundan ona vakit sınırlanmaz.  Her vakitte gayet güzel, beğenilendir.” Hakikatı doğrultusunda Kur’an bilmeyenler “Üç İhlâs, bir Fatiha” okuyarak “kısa hatim” yaparlar, hatim sevabı kazanabilirler. Bu şekilde Kadir Gecesini değerlendirip, karlarını birden bine çıkarabilirler.
Hadis’te pek büyük bir müjde olarak "Kadir Gecesi'ni, kim sevabına inanıp onu kazanmak ümidiyle ihya ederse geçmiş günahları bağışlanır." buyrulmuştur.
Aişe validemiz, "Şayet Kadir Gecesi'ne tevafuk edersem nasıl dua edeyim?" diye Allah Resulü'ne sormuş, Fahr-i Kâinat Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) de ona, "Allâhümme inneke afüvvün, tuhibbu'l-afve fa'fü annî" (Allah'ım! Şüphesiz Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet.) duasını öğretmiştir.                                                                             

Bu vesile ile tüm okuyucularımın mübarek Kadir Gecelerini tebrik ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi