Pide Fırınları ve Gastronomi

Türkiye dünyada en fazla ekmek tüketen ülkeler arasında ilk sırada yer almaktadır. Yapılan istatistiklere göre ülkemizde kişi başına ekmek tüketimi yıllık 200 kilogramın civarındadır. Türkiye'nin ardından en fazla ekmek tüketen ülkeler sırasıyla Mısır, İran, Suriye ve Kuveyt'tir.

Gastronomi kenti Gaziantep'in yemek kültüründe ekmeğin özellikle de pidenin yeri ve önemi büyüktür. Kentte faaliyet gösteren bin 500 civarındaki pide fırınında başta tırnaklı pide olmak üzere, kübban ve açık ekmek ile Gaziantep mutfağının en çok tercih edilen lezzetlerinden lahmacun ve patlıcan kebabı gibi yemekler yapılmaktadır. Kentte tüketilen ekmeğin yarısından fazlası pide fırınlarında üretilmektedir.
Gaziantep'te dürüm kültürünün yaygın olması ve bir çok yemeğin de pide ekmeği ile servis edilmesi pide ekmeğinin önemini daha da artırmaktadır. Mesela Gaziantep'in popüler lezzetlerinden biri olan beyran mutlaka pide ekmeği ile tüketilmektedir. Kendine özgü şekli, aroması ve lezzetiyle yaygın şekilde tüketilen pide ekmeği, Gaziantep'in yanında Adıyaman, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş illerindeki fırınlarda da üretilmektedir.

Gaziantep, ekmeğin hammaddesi olan unun üretiminde Türkiye'nin önde gelen illerinden birisidir. Onlarca un fabrikasının bulunduğu Gaziantep, un üretimi ve ihracatıyla ülke ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. Gaziantepli un üreticileri kaliteli üretim konusunda da önde gelmektedir.
Gaziantep un üretimi ve kalitesinde ülke çapında değil dünya çapında önde gelen bir il olmasına rağmen kaliteli ekmek konusunda maalesef istenilen yerde bulunmamaktadır. Pidenin hızlı bir şekilde bayatlaması, tatta değişkenlik, tam pişmeme ve özellikle de hijyen gibi sorunlar hemen her mahallede bulunan pide fırınları ile ilgili en fazla gelen şikayetleri oluşturmaktadır. Pide fırınlarında lahmacunların istenilen ölçü ve gevreklikte pişirilmemesi de en önemli şikayetler arasında yer almaktadır.
2017 yılında Gaziantep Ticaret Borsası'nın girişimleri ile tırnaklı pideye coğrafi işaret alındı. Kentte odun yerine doğal gaz kullanan pide fırınlarının sayısı her geçen gün artıyor. İlgili kamu kurumları denetimlerini artırarak devam ettiriyor. Kısacası, son yıllarda Gazianteplilere kaliteli pide yedirilmesi açısından önemli çalışmalar yapılmaktaysa da bu konudaki gelişmeler henüz istenilen noktada değildir.

Bir çok sektörde öncü ve lider olan Gaziantep'te bulunan pide fırınları gelişimin ve değişimin gerisinde kaldı. Pide fırınlarının değişime ayak uyduramamasında, fırınların daha çok küçük aile işletmesi olmasının önemi büyüktür.

Değişime ayak uyduracak, yenilenecek ve dolayısıyla kaliteli ekmek üretecek pide fırınlarının sayısının artması Gaziantep'in en önemli değerleri arasında yer alan gastronominin de güçlenmesine katkı sağlayacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Babat Arşivi