Hamile kadın oruç tutabilir mi?

Hamile kadınlar, mübarek Ramazan Ayının gelmesiyle birlikte oruç ibadetini yerine getirmek istiyor. Normalde insanlar açlığa uzun süre dayanabilirken hamile kadınlarda bu durum değişiklik gösterebiliyor. Özellikle emzirme ve gebelik döneminde kadınlar hem kendileri hem de taşıdıkları bebekleri için daha fazla miktarda kalori, protein gibi pek çok vitamine ihtiyaç duyarlar. Oruç ibadetini yerine getirmek isteyen hamile kadın hamileliğin oruç üzerindeki etkisini öğrenmek istiyor. Buna göre; Hamile kadın oruç tutabilir mi?
Milyonlarca Müslüman Ramazan ayında oruç tutacak. İslam alemi bin aydan daha hayırlı olan oruç ibadetini yerine getirirken hamile kadınların oruç tutma durumları merak konusu oluyor. Anne adayları sorgulamalarını sürdürürken hamile kadın oruç tutabilir mi sorusuna yanıt arıyor. Gebelikte oruç tutmayla ilgili bir diğer önemli konu ise anne adayının farklı hastalıklarının olup olmadığıdır. Buna göre, Hamile kadın oruç tutabilir mi? Hamilelikle oruç tutulur mu?

HAMİLE KADIN ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Hamile kadınlar ramazan ayında en çok oruç tutup tutamayacaklarını merak edenler arasında yer alıyor. Müslümanların oruç ibadetlerini gerçekleştirecekleri Ramazan ayı süresince bazı hususlara dikkat etmesi gerekirken hamile olanların oruç tutmasıyla ilgili detaylar şöyle;

HAMİLELER ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Anne adayları kendisini takip eden doktorundan onay aldıktan sonra gerekli diyet danışmanlığında oruç tutabilirler. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, gebeliğin veya bebek emzirmenin Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri olduğunu belirtiyor. Ancak kendisi dayanabilecek ve çocuğunun da etkilenmeyecek durumda olması halinde, uzman hekim kontrolünde oruç tutmalarının uygun olduğu aktarılıyor.

HAMİLELİKTE ORUÇ TUTMAK İSTEYENLERE TAVSİYELER!

Beslenme kısmında bahsettiğimiz beslenme kurallarına uyun.
Mutlaka sahura kalkın ve dengeli beslenin.
İftar ve sahur arasında 2-2,5 litre su için.
Kafeinden uzak durun.
Özellikle taze sebze ve meyvelerin tüketilmesine önem verin.
Yumurta, et, tavuk, balık, kuru baklagilleri her gün çeşitlendirerek protein alımını artırın.
Çok şekerli ve yağlı gıdalardan, tatlılardan, kızartmalardan kaçının. Hafif sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin.
Mevsimine uygun meyve (kavun, karpuz, kiraz, kayısı vb) ve sebze (enginar, bakla, semizotu gibi) tüketin.
Gün içinde alınması gereken kalori ihtiyacını iftar ve sahur arasında dağıtın. İftarda hafif gıdalar alın, sindirimi zor yemeklerden uzak durun, iftarın sonrasında bir veya iki öğün daha yemek yiyin ve sahur yapmayı ihmal etmeyin.
Gündüz saatlerinde ve sıcak havalarda daha fazla dinlenin, böylece terleme yoluyla sıvı kaybını azaltmış olursunuz.
Oruç tutarken bebek hareketlerinde azalma hissederseniz mutlaka doktorunuza başvurun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Duygu Kaplan Arşivi