OSB teknokent uçtu, Başkan in yönetim out

Bu hafta üç önemli konuya değindim. Birincisi Organize Sanayi Bölgesindeki Teknopark’ta üretilen bir oyunun dünya piyasasında anında üst sıraya çıkmasıydı. İkinci konu ise kent gündeminden düşmeyen İnşaat Müteahhitleri Derneği’nin seçimi ve kaybeden listenin yanlış seçimi. Üçüncü konu ise Gaziantep’in korona takviminde kırmızı sıraya fırlatan tur düzenleyen firmaların sorumsuzluğundan bahsedeceğim.  
 
ANTEPLİ USTAYA YASAK VARDI 
Gaziantepli ustaların ne kadar maharetli olduğunu tüm dünya bilir. Hatta bazı fuarlara ‘Antepli usta’ girmesi bile yasaklanmıştı. Sebebi ise gördüğü bir ürünü, teorik çizimleri olmadan imal edebilen ve hayal gücü yüksek girişimci ustaların birçok sektöre alternatif parça üretmesi teknoloji devlerini bile zora sokmuştu. Teknoloji çağında Gaziantep’ten yine bir girişimci öyle önemli bir işe imza atti ki yine Gaziantep OSB’sinde Teknokent’in ne kadar faydalı olduğunu gözler önünü serdi. Bu kez makine parçası değil, bir oyun geliştirildi ve Teknokent’ten dünyaya milyonlarca liralık satış yapıldı. 
 
ORGANİZEDEN OYUN ÇIKTI 
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Gaziantep Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirilen, Gaziantep OSB Teknokent'te faaliyet gösteren " Tenet Games" tarafından geliştirilen mobil video oyunu, 5 milyon kez indirilerek büyük bir başarı elde etti. Şu anda Norveç, Danimarka ve Finlandiya'da en çok oynanan oyun özelliği taşıyan "Tenet Games'in kurucusu Murat Kul, katıldığı "Supersonic Superstars" yarışmasında 75 bin dolarlık büyük ödüle ilk layık görülen oyunun geliştiricisi oldu. 
 
BRAVO MURAT KUL 
Murat Kul, 4 yıl boyunca Brezilya'da inşaat mühendisi olarak çalıştı. İşinden arta kalan zamanlarda da mobil oyunları nasıl geliştirebileceği konusunda kendisini geliştirdi ve tam zamanlı geliştiriciliğe geçeli sadece 6 ay oldu. Oyun tasarlamaya ilk başladığında diğer birkaç yayıncı ile tıklama ve bulmaca oyunu başlıkları konusunda çalıştığını kaydeden Murat Kul, " Atlantik Okyanusu'nda bir petrol platformu üzerinde çalışırken Postane isimli bir tıklama oyunu bile yayınladım. Tek bir geliştirici olsam da Supersonic ile birlikte çalışmak yanımda dev bir ekip olduğunu hissettirdi." diye konuştu. 
 
TARİHİ FARK ATTILAR 
Hafta sonu Gaziantep aylardır konuşulan ve kıyasıya rakiplerin yarıştığı bir seçime sahne oldu. İnşaat Müteahhitleri Derneği Genel Kurulu yapıldı. 2000’li yıllarda Rıdvan Köksüzer’in Başkanlığında aktif olarak birçok önemli projeye imza atan İnşaat Müteahhitleri Derneği, 16. Ve 17. Dönem iki dönem son üç yılda İbrahim Apa’nın gayreti ile çıtayı biraz daha yükseltti. Önceki gün ise Yönetimin içinden gelen isim olan Bora Kanevetçi, bayrağı teslim aldı. Hemde tarihi bir fark atarak. Birçok mimari önemli çalışmalarda imzası olan Bora Kanevetçi, çevre, inan, yöresel değerler ve şehirlerin imar planlarına göre yaptığı projelerle gündeme gelmişti. Uzun yıllardır İnşaat sektörünün içerisinde yer alan ve son olarak Derneğin Genel Sekreterlik görevini de sürdürmekte olan Mimar Bora Kanevetçi, kentsel dönüşümde özel sektörün mutlaka yer alması gerektiğini, her kesimin konut sahibi olabilmesi için de Hasılat Paylaşımı modelinin mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulamıştı. 
 
ADAY İYİ AMA YÖNETİM ÖNEMLİ 
Geldik 18. Döneme. Seçimde 992 üye oy kullandı. Ömer Kantarın listesi 352 oy alırken, Bora Kanevetçi’nin listesi 627 oy alarak tarihi bir fark atmayı başardı. Ben Ömer Kantarı da tanırım ve kişiliği ile yaptığı kaliteli projeler ile sevilen bir insan olduğunun altına imza atarım. Ama insanlar oy verirken lidere, Başkana baktıkları kadar bir o kadar da Yönetim kurulu listesine bakıyorlar. Meslek grubunda çokta tercih edilmeyen isim veya isimleri listede görenler değişimin olamayacağını anlayıp karşı listeye oy kullanmış olabilirler. Görüştüğüm bazı müteahhitler her iki adayında çok iyi çalıştığını ve muhteşem bir seçim süreci olduğunu dile getirirken, ‘Yönetimdeki isimlere Dikkat’ anekdotunu da eklemeden geçemediler. Ömer Kantar bir şey kaybetmedi, sadece seçim tecrübesi kazandı.  Bora Kanevetçi ise bu işin duayenlerinden aldığı feyzle Derneği çok daha yukarıya taşıyacağına inanıyorum.
 
TURLARA DUR DEMELİ 
Gaziantep’in korona takviminde renk değiştirmesinde en büyük etkenin turlar olduğundan yakınan vatandaşlar turlara düzen getirilmesini istediler. Bir süre önce şehirlerarası seyahatin kısıtlandığı dönemin tekrar gelmemesi için günü birlik başta olmak üzere koranada kırmızı çizgiyi yakalayan illere neden Gaziantep’ten geliş gidiş engellenmedi. 3 milyona yaklaşan nüfusu ile tekrar açılan işletmelerin sevinci kursağında kaldı. Kapadokya, Mardin, Mersin ve Adana’ya yapılan ve günlük onlarca otobüsün sefer yaptığı dönemde korana vakalarının Gaziantep’te artmasının önüne kimse geçemez. Siz istediğiniz kadar şehri kontrol altında tutun, yüzlerce insan il dışına gidip gelirse tabii ki vaka sayısında patlama yaşanır. Yoksa Gaziantep’'in ben üzerine düşeni yaptığına inanıyorum. Mutlaka tura giden insanların dönüşte test zorunluluğu ve kısa bir karantina süreci uygulansa ne vakalar 15 günde böyle fırlardı nede Gaziantep kırmızıya boyanırdı.
Haftaya görüşmek ümidiyle hoşçakalın...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi