Gözler 1 Mart’ta, İntiharlar Arttı

Pandemi sürecinde zarar gören esnafın umudu 1 Mart’a kaldı. Sosyal medya üzerinden ‘1 Martta açıyoruz’ etiketi paylaşan esnafın imdadına Gaziantep Ticaret Odası yetişti. GTO Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanlık Divanından oluşan heyet reel sektörün sorunların çözüm aramak için Ankara’ya gitti. 30 bina yakın esnaf ve 41 meslek komitesinin geri bildirimlerini GTO Başkanı Tuncay Yıldırım ve Meclis Başkanı Mehmet Teymur ilgili Bakanlıklara iletti. 3 günlük ziyaret turunda Milletvekilleri ile de görüşen Yıldırım ve Teymur illere göre vaka durumunun yanı sıra ek önlemler ile işletmelerin açılması için rapor sundular.

BRAVO BAŞKANLARA
Tuncay Yıldırım ve Mehmet Teymur Başkanın çözüm arayışları Gaziantep’te büyük yankı uyandırdı. Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından olan TOBB nezlinde yapılan görüşmelerde esnaf destek anlamında ses getirdi. Üyelerini ve kent ekonomisini çok iyi anlayan ve analiz eden Tuncay Yıldırım Başkan, 1 Mart sonrası normalleşme sinyallerini vermek için Gaziantep halkından da tedbir anlamında destek bekliyor. Vaka sayılarında yaşanacak düşüş 1 Mart’tan sonra çoğu işletmenin faaliyete geçmesiyle ekonomik sorunları büyük oranda düşürecek.

ÖRNEK OLSUN
Ben Tuncay Başkanı ve ekibini kutluyorum. Esnafla ilgili diğer temsilci Başkanlara örnek olarak görülmeli. Ancak, uçakta yan yana oturanlara bulaşmayan virüs, lokantada 2 metre mesafede yemek yiyenlere bulaş riskiyle işletmeleri zora soktu. Halı saha çalışanı, otel ve sauna çalışanı, garson ve komiler, kafeciler olmak üzere binlerce insan pandemi mağduru olarak işsiz geziyor. Bunların rahatlaması ve ekonominin normal seyrine dönmesi için gösterilen her türlü gayretin arkasındayım. 1 Marttan sonra vakanın yüksek çıkması Gaziantep esnafını hüsrana uğratabilir. Onun için tedbire devam pandemi yasaklarının olmadığı günlere selam diyelim.

KAFAMIZ KARIŞTI
İşin birde ödeme ve borçlar bölümü var. Kredileri ertelenen esnaf 6 ay sonra ödeme yapmaya gittiğinde yine faizle karşılaşıyor. Hani ertelemelerde faiz yoktu. Bal gibi de var. Kirasını, elektrik, su borcunu ve işçi giderini zaten sor karşılayan esnaf şu pandemi döneminde haftada 5 gün çalışıyor. Kayıp iki günün maliyeti hesaba vurulursa esnaf boşuna çalışıyor. Vergiye, SSK’ya ve işçiye çalışan esnafın üzerine gitmeyelim. Bu alanda Belediyelere büyük görev düşüyor. Bir yandan Belediye Başkanları esnafa destek olarak nakit ödeme ve gıda paketleri dağıtırken diğer yandan estetik görünüm veya başka sebeplerle esnafa kapatma kararı çıkarılması tezat oluşturuyor. Esnafının yanında olan, çalışana destek olan Yerel Yönetimler olduğu sürece pandemi dönemi de az zayiatla atlatılacak diye düşünüyorum.

İNTİHARLAR BİTMİYOR
Gaziantep bu hafta intihar ve cinayetlerle anılan kent oldu. Herkes bize soruyor, ‘Ne bu kardeşim her gün intihar cinayet, şehir nereye gidiyor’ diyorlar. Şehir hiçbir yere gitmiyor. 3 milyon nüfuslu, doğuyla batıyı birbirine bağlayan bir kentte göçün, işsizliğin, ekonomik sıkıntının ve diğer unsurların etkisi ile insanlar bunalıma giriyor. İntihar ve cinayetlerin artması şehrin asayişini sağlayanların yüzde 100 engelleyeceği olaylar değildir. Toplumun psikolojisi ve anlık gelişen değerler insanları bilinçli veya bilinçsiz suça itiyor. Benim tavsiyem psikologlarla irtibatın çok olması gerekiyor. Pandemi döneminde evlere hapsolan vatandaşların ruhsal bunalımları için mutlaka bir psikolog ihtiyacı olduğunu unutmayalım. Ayrıca intihar olayları ile ilgili bir sosyal araştırma yapılması şart oldu gibi. Bu hafta yaşanan intihar olaylarının son bulması dileklerimle

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi